Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

10 livsmedel som håller längre än du tror

06 dec, 2016 
AvRedaktionen
Släng inte mat i onödan! Många livsmedel håller betydligt längre än sitt bäst före-datum. Här är 10 vanliga exempel, som de flesta har hemma.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Socker håller nästan hur länge som helst! Foto: Shutterstock
Socker håller nästan hur länge som helst! Foto: Shutterstock

Ett bäst före-datum ska ses som just det; bäst före – att datumet på förpackningen har passerat behöver alltså inte innebära att det på något sätt är otjänligt.

Självklart bör du vara observant på smak och färg innan du sätter tänderna i livsmedlen här under, men låt inte maten gå till spillo i onödan!

Läs även: 10 livsmedel som inte hör hemma i kylen

1. Socker

Socker håller riktigt länge! Om det klumpar sig är det enkelt att lösa upp med hjälp av värme. Häll bara sockret i en skål och värm i mikrovågsugnen några sekunder och rör sedan om så löses klumparna upp.

socker-bast-fore-shutterstock

2. Salt

Salt utan någon smaksättning håller i princip precis hur länge som helst.

3. Sojasås

Bara flaskan är oöppnad så finns det inget att oroa sig för – innehållet kan hålla i flera år.

Annons

4. Honung

Honung är en perfekt smaksättare som håller superlänge. Har ytskiktet kristalliserat sig? Värm bara honungen och rör om så försvinner det snabbt.

5. Popcorn

Här har vi en riktig långliggare! Opoppade popcorn kan, förutsatt att de har förvarats mörkt och svalt, hålla i hela 30 år!

6. Ris

Vitt ris håller i princip för alltid! Om du har ris där skalet fortfarande sitter på är det dock inte lika hållbart, fettet i skalet blir dåligt.

7. Vinäger

Både äppelcider- och vitvinsvinäger kan användas hur länge som helst. Förvara bara i en flaska som har ordentlig tillslutning.

8. Torkade baljväxter

Torkade bönor och linser kan hålla upp till ett helt decennium efter sitt bäst före-datum!

9. Knäckemackor

Förvara torrt och svalt så kan det ätas i flera år efter att stämpeln på förpackningen säger att det blivit otjänligt.

10. Kryddor och buljongtärningar

Precis som knäckebröd håller smaksättarna i flera år efter att bäst före-datum har passerats bara de förvaras torrt, svalt och mörkt.

Läs även: 10 livsmedel som inte hör hemma i kylen


Av: Malin Perlheden/Allers.se
Foto: Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons