Annons

Annons

3 sorters inlagd sill + snaps som passar till

Inlagd sill är en klassiker till våra svenska högtider som jul, påsk och midsommar. Här är recept på tre sorters inlagd sill och tips på tre snapsar som passar till.

Tre sorters inlagd sill.

Tre sorters inlagd sill.

Klassisk inlagd sill

4–6 bufféportioner
Tid: 20 minuter + 2 dygn i kyl

Du behöver:

3 urvattnade inläggningssillfiléer
1/2 dl ättika, 12%
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 gul lök
1 morot
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad

Annons

Gör så här: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Skär sillfiléer i lagom stora bitar. Skiva löken och moroten. Varva lök, morot, sill, krydd-pepparkorn och lagerblad i en burk. Täck med ättikslag och låt stå i kyl i minst 2 dygn.

Västerbottens- och akvavitsill

4–6 bufféportioner
Tid: 20 minuter + 2 dygn i kyl

Västerbottensost ger krämig smak, akvaviten piggar upp.

Du behöver:

3 urvattnade inläggningssillfiléer
2 msk crème fraiche
1 msk majonnäs
1/2 dl riven västerbottensost
akvavit efter smak (t ex O P Anderson)
salt och peppar

Gör så här: Skölj sillen och skär i smakbitar. Blanda alla ingredienser och låt stå i kyl i minst 2 dygn för att smakerna ska mogna.

Tomat- och chilisill

4–6 bufféportioner
Tid: 20 minuter + 2 dygn i kyl

Du behöver:

3 urvattnade inläggningssillfiléer
1/2 dl ättika, 12%
1 dl socker
1 dl vatten
1 rödlök (finhackad)
2 chilifrukter (urkärnade, finhackade)
1 dl tomatpuré
10 kryddpepparkorn (krossade)
10 vitpepparkorn (krossade)

Gör så här: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Skär sillfiléerna i lagom stora bitar. Blanda lök, chili, tomatpuré, sill och de krossade pepparkornen i en burk. Täck med ättikslag och låt stå i kyl i minst 2 dygn.

Relaterade recept: 7 sorters hemmagjord snaps

Snaps som passar till:

  • Hallands Fläder, Sverige (nr 7) 249 kr/700 ml.
    Kryddig favoritsnaps med toner av fläder, kummin och enbär.
  • OP Anderson Aquavit, Sverige (nr 42) 269 kr/700 ml.
    Ekologisk snapsklassiker med toner av kummin, anis, fänkål och fat.
  • Saltö Akvavit (nr 180) 140 kr/350 ml.
    KRAV-märkt snaps med inslag av kummin, fänkål och pors.

Tips! Ofta serveras snaps iskall, men då försvinner en del av smakerna. Kryddat brännvin serveras lämpligen vid 8-10 grader, medan ett okryddat kan vara 6 grader eller lägre.

Av: Ia Orre
Recept: Filippa Löf Ersson
Styling: Isabell Olander
Foto: Lena Granfelt

Andra gillar också:

(84)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar