Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Andreas Carlsson: "Att ha en husa är något jag älskar"

24 nov, 2015 
AvCassandra Lindblom
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Andreas Carlssons snygga Hollywoodkök förtjänar lite mer uppmärksamhet och daglig action än några koppar starkt morgonkaffe och på sin höjd lite gröt. Men med ett fullspäckat schema och långa arbetsdagar finns det inte jättemycket tid över för matlagning. Men när sonen William är på besök i L.A kan det i bästa fall bli andra bullar.

– För mig är det en lyx att äta hemma. När min son är här brukar jag ha en husa som lagar mat och grillar. Jag älskar att sätta mig vid dukat bord, mansgris som jag är ibland, erkänner han skämtsamt. Jag gillar den där familjekänslan när någon annan person lagar mat – men jag gärna hjälper till på ett hörn. Eller grillar hamburgare!

Andreas2
Andreas1

Andreas Carlsson

Ålder: 40 år.

Familj: Familj i Sverige samt sonen William.

Bor: Hollywood Hills i Los Angeles och Stockholm.

Annons

Gör: Entreprenör, låtskrivare och musikproducent, författare, A&R på Universal Music i USA och fd jurymedlem i Idol och X-Factor.

Aktuell med: Nya boken ”Från idé till succé”, musikalen Dandy (förproduktion), grundare av den svenska musikskolan Academy of Music and Business och manager för nya svenska gruppen Dirty Loops.

Skulle du gå så långt att du anställer en privat kock?

– Jag älskar i och för sig att ha en husa som kommer då och då. Jag gillar när hon är här och rör runt i grytan, putsar och håller på. Det bor nog en gammal grosshandlare i mig. Jag har en god vän som ville flyga hit en svensk kock och som erbjöd mig att dela på honom, men så långt har vi inte kommit.

Skulle du vilja bli bättre på att laga mat?

– I mitt nästa liv skulle det vara kul att vara en duktig kock. Mat och dryck är ju väldigt spännande, men det kräver mycket tid att bli bra på det. Det är fascinerande att se folk trolla ihop fantastiska måltider på i princip ingenting i kylen. Det är det som är konsten med matlagning. Så typiskt bara att min favoritmat – den asiatiska – verkar vara den svåraste att laga till på egen hand.

Annons

Gillar du amerikansk mat?

– Det är mycket fusioner i amerikansk mat idag och det gillar jag mer än den typiskt amerikanska. Men häromkvällen åt jag något så ovanligt som ”chicken and waffles” – mer amerikanskt än så blir det inte. Den urtypiska maten är den kraftigt friterade maten från södern, ”southern comfort food”, som är väldigt fet och flottig. Inte riktigt my cup.

Vad är det bästa med maten i Kalifornien?

– Att man inte får det onda ögat när man ber om någon speciell beställning. Det finns inga skrivna regler över hur maträtterna ser ut. De står på menyn, men vill man plocka bort hälften och addera något annat så är det helt okej. I Sverige får man nästan böna och be om den minsta förändring. Jag gillar även det nyttiga tänket eftersom detta är en hälsostad.

Största skillnaderna mellan amerikansk och svensk mat?

– Ingen i Sverige kan laga en riktig sallad. Varför kan inte svenskar göra en riktig sallad? Typ en cobb salad eller Black’n’Chicken salad. Varför måste all sallad i Sverige vara Caesarsallad?

Annons

Svenska favoriträtter?

– Det finns jättemycket god mat i Sverige och svensk husmanskost över lag är en favorit jämte japansk mat. Älskar toast skagen. Och när jag har varit borta länge från Sverige kan jag ibland bli sugen på stuvade makaroner och falukorv.

Hur pass nyttigt äter du?

– Så nyttigt som det går, men jag har tyvärr en sweet tooth. Om det kommer in en dessert på bordet kan jag inte hålla min gaffel eller sked ifrån den. Men jag äter ganska nyttigt och tränar varenda dag.

Några älsklingsställen i L.A?

– Jag går helst till Mr Nobus egna restaurang Matsuhisa och äter asiatiskt. I Santa Monica gillar jag Wolfgangs Pucks restaurang Chinois, som har en fusion av asiatiskt och amerikanskt på menyn. Annars Toscana i Brentwood, Fogo de Chao i Beverly Hills, Madeo, Gyo-Kaku på La Cienega och Sushiya på Sunset. Bästa burgaren finns på In-N-Out Burger, som bara finns bara i Kalifornien. En annan favorit i N.Y är PJ Clarks som är hamburgerrestaurangen nr 1 i världen. Den har funnits sedan 1800-talet och ingen gör en hamburgare som PJ Clarks.

Annons

Slutligen, om du fick bjuda in vem du ville på middag… vad lagar du och vem bjuder du?

– Skådespelerskan Mila Kunis – jag skulle kunna gå ner i spagat för en middag med henne. Skulle jag sedan lyckas med hemtrillade köttbullar i stil med Ulla Winbladhs, serverade med rårörda lingon, borde resten av kvällen bli en succé…

Andreas California burgers

6 personer

Tid: 45 minuter

Servera gärna en grönsallad till gjord på rucola, sockerärtor, zucchini, fårost, saltrostade mandlar med en skvätt olivolja och lite havssalt.

Avokadoröra:

3 mogna avokado (grovhackade)

1 liten gul lök (finhackcad)

1/2 jalapeno (i bitar)

juice av 2 lime

1 dl finhackad basilika

havssalt och svartpeppar

Hamburgare:

ca 1 kg nötfärs

havssalt och svartpeppar

6 skivor ost (Monterey Jack eller cheddar)

6 hamburgerbröd (rostade i ugn/lätt grillade om man vill) eller 6 stora salladsblad

1 stor kruka vattenkrasse (eller rucola)

6 skivor mogen bifftomat

Annons

Tillbehör:

chips

ketchup

senap

Blanda avokado, lök, jalapeno, limejuice och basilika och smaka av med salt och peppar. Röran kan göras upp till 1 timme i förväg, ståendes i rumstemperatur.

Fördela färsen i 6 lika stora delar och forma varje portion till en knappt 2 cm tjock burgare. Gör en djupt nedtryck i mitten med tummen och krydda på varje sida.

Lägg på grillen. Lägg en ostskiva på varje under den sista minuten tills osten har smält.

Lägg varje burgare på varsin brödbotten och lägg på vattenkrasse, en skiva tomat.

Av Stephanie Bjelkstam. Foto: Martin Löf

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons