Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Ankbröst med chiliglaze och fruktig couscous

27 dec, 2009 
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Skivat ankbröst tuffas till med het chiliglaze och får sällskap av fruktig couscous och svalkande valnötsyoghurt på tallriken. Mums!

2 ankbröst

salt och nymalen svartpeppar

Chiliglaze:

1/2 dl vitt vin

1 apelsin (saften)

1 dl honung

1/2 tsk krossad torkad chili (t ex ancho)

1 krm malen ingefära (eller 1 tsk färsk riven)

ett par droppar sesamolja

Fruktig couscous:

3 dl grönsaksbuljong

1 tsk spiskummin

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

3 dl couscous

1 apelsin (saften)

1/2 msk flytande honung

2 msk olivolja

1 rödlök

8 torkade aprikoser

4 mangoldblad

100 g kikärter

1/2 dl sultanrussin eller gröna russin

1 dl blandade oliver

Annons

olivolja (till stekning)

Valnötsyoghurt:

1 1/2 dl turkisk yoghurt

50 g valnötter (hackade)

1–2 tsk sambal oelek (ev 1/2 msk färsk hackad koriander)

1 krm salt

Börja med glazen. Blanda alla ingredienser utom sesamoljan i en kastrull och koka ihop ett par minuter. Låt glazen kallna och droppa i sesamoljan.

Blanda samman ingredienserna till valnöts-yoghurten och smaka av med salt. Ställ kallt till servering.

Sätt på ugnen på 150°. Skär ett rutmönster i ankans fettkappa med en vass kniv. Stek ankbrösten med den feta sidan ner i en torr stekpanna, och vänd efter ett par minuter. Salta och peppra. Lägg ankbrösten i en liten långpanna, sätt in i ugnen och stek ca 25 minuter, till en innertemperatur på 60°.

Gör couscousen under tiden.

Koka upp grönsaksbuljongen med kryddorna. Ta av från värmen, häll buljongen över couscousen och rör om. Sätt på ett lock 5 minuter. Ta av locket och rör om med en gaffel så att couscousen blir fluffig. Häll på apelsinsaft, honung och olivolja och rör om.

Strimla rödlöken, halvera aprikoserna och riv mangoldbladen i mindre bitar. Bryn löken och aprikoserna i olivolja. Tillsätt mangold, kikärter och russin. Salta och peppra. Vänd ner blandningen i couscousen och strö över oliverna.

Vira in ankbrösten i lite aluminiumfolie eller smörpapper så att köttsaften får sätta sig. Pensla på glazen och skiva upp ankbrösten precis innan servering. Servera också glaze i en skål vid sidan om. Bjud couscous och valnötsyoghurt till.

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons