Annons

Annons

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon är en klassisk fransk köttgryta med högrev, rödvin, sidfläsk, champinjoner och smålökar. Köttet ska bli så mört att det faller sönder när det är klart.

Boeuf Bourguignon.

Boeuf Bourguignon.

6 personer
Tid: 2 timmar

Ett tips när du skalar smålökar är att hälla kokande vatten över och låta dem stå i 15 minuter. Häll av vattnet. Nu är det lätt att skala dem.

Du behöver:

1 1/2 kg högrev
3 msk smör
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
1 flaska rödvin
2 dl köttbuljong
1/2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
200 g rimmat fläsk
15 smålökar
200 g champinjoner
1/2 dl hackad persilja

Annons

Gör så här:

Putsa köttet och skär det i bitar, cirka 3 cm. Smält smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet runt om. Krydda. Pressa i vitlöken. Pudra över vetemjöl och rör om. Häll över rödvin och köttbuljong så att det täcker köttet. Tillsätt timjan, lagerblad och tomatpuré. Sjud under lock i 1 1/2 timme tills köttet är mört.

Skär fläsk i strimlor och skala löken. Rensa och skär svampen i bitar. Stek fläsket knaprigt tillsammans med löken och svampen. Rör ner dem i grytan och låt den sjuda i ytterligare 20 minuter. Strö över hackad persilja.

Vintips!

En röd bourgogne, använd den helst att smaksätta grytan med också! Bourgogne Rouge, Pinot Noir Labouré-Roi, Frankrike (nr 5475), 107 kr. Ganska kryddigt och mustigt pinotvin med friska toner av lingon, hallon och örter.

Från jobbet: ”Klassiska grytor”.
Relaterade recept: Bouillabaisse och Coq au Vin.

Av: Charumati Rouge
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Andra gillar också:

(463)
Annons

Annons
Annons


Annons

Laddar