ANNONSSAMARBETE MED ROTARI

Fräscht, gott och enkelt – Dante Zias laxcarpaccio med smak av Italien och Sverige

08 maj, 2024 
AvElinor Hedgren
Testa Dante Zias goda laxrecept med en kombination av smaker från både det italienska och svenska köket – laxcarpaccio med fänkål, äpple och grapefrukt. En fräsch och frisk rätt som är perfekt för säsongens alla tillfällen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Dante Zia, matentusiasten från Skåne med rötter från Italien, fångade det svenska folkets hjärtan när han steg in i strålkastarljuset genom sin medverkan i Sveriges mästerkock 2018. Sedan dess har han fortsatt att inspirera oss med sin passion för det italienska köket, där vi bland annat har sett honom i tv-rutan i programmet ”Weekend hos Zia”. Genom sina sociala mediekanaler delar han ständigt spännande, goda recept och har även släppt flera kokböcker med fokus på genuin, italiensk matlagning.

– Det jag gillar bäst med det italienska köket är dess enkelhet och ”rena” smaker. Det har påverkat min matlagning i den meningen att jag oftast föredrar smaker inspirerade av det italienska eller sydeuropeiska köket.

Här delar Dante med sig av ett läckert recept på en laxcarpaccio med underbara smaker från både Italien och Sverige. En rätt som passar lika bra för att imponera på dina gäster som för att unna dig en lyxig lunch mitt i veckan.

– Jag ville skapa en fräsch och frisk rätt som passar med ett krispigt bubbel. Jag ville även ha lite olika texturer (krispig fänkål, rotade pistagenötter, grapefrukt) och olika smaker där blodapelsinens bitterhet skulle möta den lilla bitterhet som finns i bubblet. Den är perfekt som start på en lång måltid eller som en lunch, serverad med ett gott bröd.

Det bästa med detta recept är inte bara att det är gott, utan också så enkelt att laga. Spara och testa själv!

LAXCARPACCIO MED FÄNKÅL, ÄPPLE OCH GRAPEFRUKT

Ingredienser (4 personer):

  • 250 g färsk, rå lax. Är det vildlax behöver den ha varit fryst om den ska ätas rå
  • 1 fänkål
  • 1 grapefrukt
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • 1 Granny Smith-äpple
  • Ca 40g pistagenötter
  • Citron
  • Eventuellt några färska mynta- eller basilikablad

Gör så här:

Hyvla fänkålen tunt på mandolin eller med en kniv och lägg i isvatten. Torrosta pistagenötterna och hacka dem grovt. Skär ut filéer från grapefrukten och skär halva äpplet i små kuber.

Skiva laxen i tunna skivor och lägg ut på en tallrik. Strö över flingsalt och ringla över lite olivolja. Toppa med äpple, fänkål som du torkat med lite papper och vänt upp med lite citronsaft, grapefruktfiléer och rostade pistagenötter. Avsluta med att pressa över lite citron och strö över lite mer flingsalt.

SERVERA MED MOUSSERANDE

Till denna rätt rekommenderar Dante det mousserande vinet Rotari Brut Riserva från TrentoDOC i norra Italien, gjort på kvalitetsdruvan Chardonnay. Vinet tillverkas enligt den traditionella metoden som även används i Champagne. Metoden har använts i över 400 år och innebär att vinet får sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Jäsningen sker långsamt i flaskan och därefter lagras vinet i minst 36 månader. I Italien heter metoden Metodo Classico.

Rotari Brut Riserva är ett steg upp från Prosecco och ett prisvärt och välsmakande alternativ till Champagne. Vinet är torrt, mycket friskt och mineralrikt. Det har en elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen och nougat. Passar till apertif, antipasti och rätter på fisk och skaldjur.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥