Det här åt Titanics passagerare - dagen då skeppet sjönk
I James Camerons storfilm ”Titanic” blir de unga passagerarna Jack och Rose förälskade, trots att de kommer från helt olika klass och bakgrund. Men även om Rose inte hade några problem med att dansa på borden i tredje klass lär hon ha rynkat på näsan åt maten som serverades där.
Åtminstone kan vi anta det, efter att ha tittat på menyerna från dagen då skeppet sjönk. Vilken skillnad!
På menyn från första klass, som sålts för över 670 000 kronor på auktionshuset Henry Aldridge & Son, är främst det franska och brittiska köket representerat.
Förutom sopporna consommé fermier (fransk smakrik bondsoppa) och cockie leekie (skotsk kyckling- och löksoppa) serveras både lammkotletter, en lyxig ostbricka och marängpaj – bland mycket annat.
Om vi kliver ner i andra klass och tittar på middagsmenyn hittar vi både lamm med mintsås, rostad potatis kokosnötsmacka (!?) och glass:
Även frukostmenyn är matig, med korvar, stekt potatis och ägg. Och självklart te med scones och marmelad.
Men medan både första och andra klass hade separata menyer för dagens olika mål fick tredje klass nöja sig med allt på ett papper – och jämfört med de andra är det ingen munter läsning.
Så om Jack aldrig hade träffat Rose hade han fått äta gröt, sill och välling, morgon middag kväll. Klart tänkvärt, nästa gång du ser filmen.