Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Dumplings med shiitakefyllning och goda dippsåser

31 jan, 2017 
AvRedaktionen
Dumplings med shiitakefyllning och goda dippsåser.
Dumplingstrenden är här för att stanna och är snart självklara små munsbitar på plockmatsbordet. Fyllningen går att variera i det oändliga och styra efter tema och humör.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tips! Du kan förbereda en tallrik med dumplings väl täckt med plast i kylskåpet och sedan ångkoka dem när gästerna ser på med ett glas vin i handen. 

4 personer (16 dumplings)

Tid: 50 minuter

Dumplings:

16 ark wontondeg (i asiatiska butiker)

kinakålsblad (till botten av ångkokaren)

Fyllning:

1 knippe salladslök (finhackad)

1 vitlöksklyfta (finhackad)

200 g vitkål (finhackad)

3–4 shiitakesvampar (finhackade,

torkade går bra, bara lägg dem i blöt

en stund innan)

1 msk sesamolja (till stekning)

2 msk risvinäger

1 röd chili (urkärnad och finhackad)

1 ägg

salt

Gör så här:

Fräs salladslök, vitlök, vitkål och svamp i en het panna i sesamolja. Tillsätt risvinäger, chili och rör till sist i ägget. Smaka av med salt.

Kavla eller dra lite lätt ut ett wontonark i taget och lägg en matsked av fyllningen i mitten. Stryk lite vatten på kanten och vik ihop knytet som en påse. Det tar några knyten innan man får in snitsen.

Annons

Koka upp vatten i en kastrull och låt vattnet sjuda, placera en ångkokare av bambu ovanpå kastrullen och täck botten av ångkokaren med blad av kinakål. Lägg några dumplings på bladen och sätt på locket. Låt ångkoka i cirka 10 minuter.

Dumplings är godast rykande varma, så servera dem genast, doppa i såsen och njut!

Två goda dippsåser

… med ingefära

1 1/2 dl ljus soja

1 msk kinesisk chilisås (guilin style är väldigt god)

1 msk riven ingefära

1 msk sesamfrön

… med jordnötter

1 dl jordnötsolja

1/2 dl salta jordnötter (hackade)

1 msk sambal oelek

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till dressingen och portionera upp dippen i mindre skålar.

Dumplings med shiitakefyllning och goda dippsåser.
Dumplings med shiitakefyllning och goda dippsåser.

Av: Frida Anthin-Broberg
Foto: Lina Östling

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons