Annons

Annons

Fet ost är bra för hjärtat enligt ny studie

En dansk studie visar att ost är bra för hjärtat, men inte vilken ost som helst utan de feta sorterna som brie, camembert, chèvre och gorgonzola. Du kan alltså med gott samvete välja bort de magra sorterna på ostbrickan!

Unna dig bakad camembert, för hjärtats skull! Foto: Shutterstock

Unna dig bakad camembert, för hjärtats skull! Foto: Shutterstock

Det är forskare vid Köpenhamns universitet som visat på att fet ost ökar HDL-kolesterolet i kroppen, enligt en undersökning som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition. I studien fick tre testgrupper, vars kolesterolvärden mättes, äta fet ost varje dag under tre månader.

Annons

Läs även: 6 ostar som är bra för hälsan

Tre kontrollgrupper

En grupp åt 80 gram fet ost varje dag, den andra 80 gram mager ost och den tredje gruppen ingen ost alls utan 90 gram bröd och sylt. Deltagarnas kolesterolvärden mättes före och efter studien. Gruppen som ätit den feta osten hade bättre kolesterolvärden efter studien än övriga försökspersoner.

Förklaringen sägs vara att ost innehåller bakteriekulturer som reducerar kolesterol och producerar bra fettsyror. Dessutom kan kalcium hämma upptagandet av fett.

Läs även: 7 tips för den perfekta ostbrickan

Den perfekta ostbrickan. Styling: Anna Wendt. Foto: Lisa Björner

Den perfekta ostbrickan. Styling: Anna Wendt. Foto: Lisa Björner

Text: Malin Perlheden/Allers.se

Andra gillar också:

(1.06k)
Annons

Annons
Annons


Annons

Laddar