Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Fira St. Patrick's Day med en grön hamburgare

17 mar, 2017 
Grön hamburgare med cheddar, Guinnesskokt lök och picklad gurka.
Inför St. Patrick’s Day har tv-kocken Siri Barje tagit fram ett recept på en grön och vegetarisk Guinnessburgare där traditionella irländska smaker möter den vegetariska trenden.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Med sin smakrika karaktär är Guinness en tacksam smakförhöjare som gör burgaren mustigt irländsk.

– Hamburgaren är ett kärt inslag på irländska pubmenyer samtidigt som det blir allt trendigare att välja vegetariska alternativ, inte minst för miljöns skull. Jag har tagit fram en vegetarisk burgare där jag tillfört Guinness som ger en sjukt god, djup smak och extra karaktär. Burgaren är väldigt grön med inslag av spenat, zucchini, gurka och gräslök – samt smaken av Guinness som gör den extra festlig att servera på St. Patricks Day, säger Siri Barje driver matbloggen Olive Hummer.

Du behöver till 4 burgare:

1 dl quinoa

1/2 grön zucchini

1 burk vita bönor

1 ägg

½ påse spenat ca 30 g

1 dl ströbröd eller mandelmjöl

4 tjocka skivor cheddar

1 stor gul lök

2 msk smör

2 dl Guinness West Indies Porter eller Guinness Dublin Porter

1 nypa socker

2 dl majonnäs, hemmagjord eller köpt

½ kruka färsk gräslök

1 vitlöksklyfta

några droppar citron

½ gurka

4 msk vitvinsvinäger

salt och peppar

4 valfria hamburgerbröd

Gör så här:

  1. Hacka gräslöken och blanda den med majonnäsen. Pressa i vitlök och droppa i lite citronsaft. Skiva gurkan tunt och blanda med vinägern. Salta.
  2. Koka quinoan efter anvisningar på paketet och låt det svalna. Riv zucchinin på den grova dela av ett rivjärn.
  3. Häll av bönorna och skölj dem. Mosa dem med en gaffel i en skål. Mixa ihop spenaten och ägget med en stavmixer.
  4. Blanda quinoa, bönorna, ägg och spenatmixen, ströbröd, salt och zucchini i en skål. Salta och peppra. Låt stå.
  5. Skiva löken, stek den sedan i smör i fem minuter. Höj därefter värmen och tillsätt Guinness. Låt Guinness koka in i löken, tillsätt socker samt salta och peppra. Låt koka i ungefär 10 minuter.
  6. Forma 4 stycken burgare av smeten, de ska vara ganska höga. Stek dem i olja på medelhög värme. Vänd på dem och lägg på osten. Stek tills de har fått fin färg samt att osten har smält lite.
  7. Bred på lite majonnäs på botten av brödet. Lägg på lite färsk spenat, burgaren, den Guinnesskokta löken, picklad gurka och lite mer gräslöksmajonnäs.

Dryckestips:

Till burgaren har Siri valt att använda Guinness West Indies Porter eller Guinness Dublin Porter. Vill man ha en mustigare smak ska man välja Guinness West Indies Porter, som har en mer komplex och fyllig smak. För de som vill tillföra mer sötma är Guinness Dublin Porter ett bra alternativ, med sin mjukare smak av malt och toner av mörk karamell.

Grön hamburgare med cheddar, Guinnesskokt lök och picklad gurka.
Grön hamburgare med cheddar, Guinnesskokt lök och picklad gurka.
Grön hamburgare med cheddar, Guinnesskokt lök och picklad gurka.
Grön hamburgare med cheddar, Guinnesskokt lök och picklad gurka.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons