Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

5 grönsaker som blir nyttigare efter tillagning

01 jun, 2017 
Grillade grönsaker.
Grönsaker är nyttigt, men visste du att vissa blir ännu nyttigare när de tillagas? Detta eftersom kroppen då lättare kan ta upp vissa näringsämnen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Grönsaker är innehåller rikligt med viktiga näringsämnen och dessutom kan man äta mycket av dem utan att behöva oroa sig för hälsan. Grönsaker går även att variera genom att tillaga dem på olika sätt. Rosta dem i ugnen, ät dem råa, koka eller steka dem, eller mixa dem i en smoothie  – bara för att nämna några exempel.

Men hur du väljer att äta dina grönsaker kan även påverka hur hälsosamma de är för dig. Vissa grönsaker blir faktiskt nyttigare när de är tillagade, vilket beror på att det blir lättare för kroppen att ta upp vissa näringsämnen ur dem.

5 grönsaker som blir nyttigare efter tillagning:

1. Tomater

Tomater. Foto: IBL
Tomater. Foto: IBL

Tomater kan tillagas på många olika sätt och gör sig goda i en sås eller som tillbehör i form av ketchup. Dessutom kan en god tomatsås vara att föredra för hälsans skull. Enligt forskning får vi nämligen endast i oss ynka fyra procent av det cancerbekämpande ämnet lykopen när vi äter råa tomater. Det beror på att tomater har tjocka cellväggar som försvårar kroppens upptagning av ämnet. Tillagningen, som exempelvis uppvärmning i stekpanna, bryter ner cellväggarna och gör det enklare för kroppen att ta upp ämnet.

Annons

Recept: 10 enkla recept med en burk tomater

2. Morötter

Morötter. Foto: IBL
Morötter. Foto: IBL

Morötter innehåller rikligt med betakaroten som i kroppen förvandlas till vitamin A, något som är viktigt för både ögonen och huden. Forskare kunde redan år 2002 se att kroppen kunde ta upp mer betakaroten ur tillagade morötter jämfört med råa morötter. Så nästa gång du är sugen på att knapra på en morot kan du istället skiva ner den i en varm gryta eller mixa den till en god puré.

Recept: Så gör du nyttigt morotsbacon

3. Sparris

Sparris. Foto: IBL
Sparris. Foto: IBL

Den nyttiga sparrisen innehåller folsyra samt både vitamin A, C och E. På grund av grönsakens uppbyggnad med tjocka cellväggar är det svårt för kroppen att ta upp alla nyttigheter om sparrisen är rå. Genom att tillaga grönsaken bryts cellväggarna ner och på så vis får du i dig mer av de hälsosamma ämnen den innehåller.

Annons

Recept: 10 snabba sparris-recept

4. Pumpa

Pumpa. Foto: IBL
Pumpa. Foto: IBL

Tillagad pumpa är betydligt mer näringsrik jämfört med rå pumpa och i likhet med morötter innehåller pumpan den nyttiga antioxidanten betakaroten. För kroppen är det enklare att ta upp antioxidanten när grönsaken tillagats, vilket gör den nyttigare i form av exempelvis en varm puré än som ett rått tillbehör i en sallad.

Recept: Så lagar du pumpa på olika sätt

4. Spenat

Spenat. Foto: IBL
Spenat. Foto: IBL

Spenat innehåller både rikligt med järn och folsyra. Genom att tillaga spenat ökar man inte mängden vitaminer som kroppen tar upp, men eftersom spenat krymper i storlek vid tillagning och samtidigt hålls konstant i mängden folsyra den innehåller, kan du äta större mängder än om spenaten är rå.

Annons

Recept: Öppen omelett med lax och spenat

Öppen omelett med lax och spenat.
Öppen omelett med lax och spenat.

Källa: Prevention

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons