Annons

5 nya och spännande recept på havregrynsgröt

Havregrynsgröt är en riktig frukostklassiker som är både god och nyttig, men det skadar inte att variera sig ibland. Här är 5 nya recept att testa.

Overnight oats och chokladgröt.

Overnight oats och chokladgröt.

Att frukosten kallas för den viktigaste måltiden på dygnet har du säkert hört förut. Därför är det inte så dumt att välja ett alternativ som är både näringsrikt, mättande, enkelt – och kanske framförallt – gott.

Annons

Havregrynsgröt är en favorit för många, men det finns fler variation att välja mellan än att tillaga gryn och vatten i mikron eller kastrull. Här är fem goda varianter på havregrynsgröt som garanterat kommer ta frukosten till nya nivåer.

1. Overnight oats

Som namnet antyder är overnight oats havregryn som tillagats kallt över natten. Grundreceptet är att blanda lika delar havregryn, valfri mjölk och yoghurt och ställa in i kylskåpet över natten och äta morgonen därpå tillsammans med exempelvis bär.

Overnight oats med äpple och kanel

Ingredienser:

1 dl havregryn
1 dl valfri mjölk (växtbaserad mjölk går alldeles utmärkt)
1 dl valfri yoghurt
1 msk honung
1 msk mald kanel
1 äpple, skuret i bitar

Gör så här:

1. Blanda havregryn, mjölk och yoghurt i en burk eller glas.
2. Skär äpplet i bitar och toppa havreblandningen.
3. Låt stå i kylskåpet över natten, eller åtminstone fyra timmar.
4. Servera som den är eller med valfri topping. Varför inte jordnötssmör, hackade nötter, skivad banan, riven kokos eller färska bär?

2. Chokladgröt

Choklad är inte bara efterrätt och den här smaskiga gröten är betydligt nyttigare än vad den ser ut. Självklart kan du garnera med valfri topping eller det du har hemma.

Chokladgröt med granatäpple

Ingredienser:

2 dl nötmjölk eller annan valfri mjölk
1 dl havregryn
1 msk kakao
2 dadlar, urkänade och skurna i småbitar
Granatäpple, äpple och mörk choklad till garnering (valfritt)

Gör så här:

1. Blanda nötmjölk, havgregryn och kakao i en kastrull och värm på medelvärme.
2. Blanda ner dadlarna och rör om hela tiden. När gröten fått en krämig konsistens är den färdig.
3. Servera med granatäppelkärnor, skivat äpple och hackad mörk choklad.

3. Ugnsbakad gröt

Genom att baka havregrynen i ugnen med lite bakpulver får du en fluffigare och lyxigare gröt med en lätt knaprig yta. Servera med tillbehören du har hemma och en skvätt mjölk.

Ugnsbakad gröt med rivet äpple och honung

Ingredienser:

1 litet äpple eller ett halvt normalstort, rivet
1 dl havregryn
1 krm bakpulver
1 ägg
1 dl vatten
1 näve hackade nötter eller frön
Kokosolja
1 krm kanel och 1 krm vaniljpulver
Honung

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en ugnssäker portionsform med lite kokosolja.
2. Blanda rivet äpple, kanel, vaniljpulver, havregryn och bakpulver. Knäck i ägget och vattnet i en skål. Rör om. Blanda i hackade nötterna.
3. Fördela i formen och ringla över honung för en knäckig yta.
4. Baka i ugnen tills gröten fått en gyllene yta. Servera med valfri topping och lite mjölk eller ät som den är.

4. Cirkusgröt

Cirkusgröt har kallats en blandning mellan bananpannkaka och havregrynsgröt och är ett gott, mättande och proteinrikt frukostalternativ.

Cirkusgröt med blåbär

Ingredienser:

1 mogen banan
1 ägg
1 dl havregryn
1 dl havremjölk, eller annan valfri mjölk
1 nypa salt och 1 nypa svartpeppar
1 msk smör
Blåbär och jordnötssmör eller valfri topping

Gör så här:

1. Mosa bananen och stek tillsammans med smör i någon minut i en kastrull. Rör om hela tiden.
2. Knäck i ägget och rör om, konsistensen ska bli lite som äggröra, och blanda sedan ner havregryn, mjölk, salt och peppar. Låt småkoka i någon minut tills gröten satt sig.
3. Servera och toppa med blåbär och jordnötssmör eller annan topping. Tillsätt en skvätt mjölk om du vill ha en mindre torr konsistens.

5. Bärgröt

Istället för att toppa gröten kan du blanda i bär under tillagning. En jämn söt smak och en härlig färg blir resultatet.

Bärgröt med kokoschips

Ingredienser:

1 dl havregryn
1 msk kokosolja
1,5 dl kokosmjölk, eller annan mjölk
En nypa salt
0,5 dl blåbär eller andra bär, frysta eller färska
1 krm mald kardemumma
2 dadlar, urkärnade och hackade
0,5 dl kokoschips

Gör så här:

1. Häll havregrynen i en varm kastrull och rör om tills de fått lite färg. Tillsätt kokosolja och rör om lite till.
2. Blanda i kokosmjölk, salt, bär, kardemumma, dadlarna och hälften av kokoschipsen. Låt koka ihop tills gröten fått önskvärd konsistens.
3. Servera med valfri topping och resten av kokoschipsen.

Andra gillar också:

(783)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar