Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Larvpulver, labbkött och granskott – här är framtidens mat

09 jun, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Är det så här framtidens mat ser ut?
Urbanisering, global uppvärmning och odling på Mars. Hur kommer framtidens mat att se ut? ICA har tagit fram fem olika framtidsscenarion som kan vara verklighet redan år 2040.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vad finns på våra tallrikar och vad skriver vi på våra inköpslistor om 100 år? Den frågan ställde sig ICA när de tog hjälp av ledande forskare, experter, matinnovatörer och hållbarhetsexperter från bland annat NASA, Sveriges Lantbruksuniversitet och Oxfords universitet för att få ett svar.

Fem olika framtidsscenarion skapades; Kvantjaget, Månfaldsjordbruket, Rymden, Farm city och Ransonering. Varje scenario beskriver vilka råvaror som kommer finnas tillgängliga om scenariot blir verklighet.

Baserat på detta har Ica låtit Filip Fastén, kock på restaurang Agrikultur samt två elever från Grythyttans avgångsglass ta fram framtidens vardagsrätter som kan vara vår verklighet redan år 2040.

ICAs 5 framtidsscenarion för vad vi äter år 2040:

Scenario 1: Kvantjaget

Med hjälp av teknologi mäter vi vårt näringsintag, prestationer och sjukdomar – och skapar på så sätt skräddarsydda hälsoprofiler som styr exakt vad vi äter.

Annons

Vanliga ingredienser blir sardiner, ägg, mikroalgolja, mankar, rosenblad och rödbeta.

Vanlig maträtt är tacos, version 3.0. Tortilla på rotselleri med salsasåserna superfood, omega 3, kalcium & mangan, C-vitamin och antioxidanter bland annat.

Scenario 2: Mångfaldsjordbruk

Genom att binda mer kol i marken har regenerativa jordbruksmetoder bidragit till att förhindra den globala uppvärmningen och gynna den biologiska mångfalden.

Vanliga ingredienser blir libbsticka, bocktörne, maskros, kirskål, manet och teff.

Vanlig maträtt är ”ärtsoppa” på favabönor, tång och senap. Serveras med plättar på bovetemjöl och rabarbersylt.

Scenario 3: Rymden och smaken

I framtiden är rymden vårt andra hem och det nya, extrema klimatet har fött fram forskning som hjälper oss att optimera odling på planeten Mars och på jordklotet.

Annons

Vanliga ingredienser blir insekter, fiskrom, kinesisk kål, sötpotatis och frystorkad mat.

Vanlig maträtt är soppa med frostade grönsaker. Buljong med frystorkade grönsaker, torkade larver och fiskrom.

Scenario 4: Farm city

Urbanisering har lett till ett ökat behov av självförsörjning och städerna har blivit vår nya jordbruksmark.

Vanliga ingredienser blir källargris, labbkött, insekter, algolja, rädisa och potatis

Vanlig maträtt är kanindolmar med syrad majrova. ”Kåldolmar” på blasten av majrova, fylld med ragu på balkongkanin och blåmussla.

Scenario 5: Ransonering

Ingen lyckades stoppa den globala uppvärmningen och klimatkatastrofen drabbar Sverige hårt med minskad tillgång till mat som konsekvens.

Annons

Vanliga ingredienser blir gädda, getmjölk, svamp och granskottsolja.

Vanlig maträtt är skogspizza med mättande vetebröd, ost, skogsvamp, vilda örter och fiskolja.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons