Annons

3 klassiska recept med äpplen

Ladda upp inför hösten genom att ta hand om säsongens äppelskörd. Här bjuder vi på tre goda recept på äpplemos, äppelpaj och torkade äppelringar.

1. Äppelmos

Äppelmos.

Äppelmos.

ca 2 stora burkar

Du behöver:

2 kg äpplen
1 dl vatten
3 dl strösocker

Gör så här:

Skala och kärna ur alla äpplen. Dela äpplena och skär i klyftor och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka äpplena under lock i ca 10 minuter, rör om emellan åt och tillsätt ev. lite mer vatten. Mosa äpplena med potatisstöt, elvisp eller en mixerstav. Tillsätt socker, sätt tillbaka moset på plattan och rör om tills sockret löst sig. Häll upp moset på väl rengjorda burkar eller i fryspåsar. Förvara svalt eller i frysen. Om man ska spara moset så är det bra att desinficera burkarna innan moset hälls upp: sätt in burkarna och locken i ugnen på 100 grader i ca 20 minuter.

2. Torkade äppelringar

Torkade äppelringar.

Torkade äppelringar.

Annons

Äpplen som passar bra att torka är Rubinola, Aroma och Ingrid Marie.

Gör så här:

Sätt ugnen på 50 grader. Kärna ur och skiva äpplena i ½ cm tjocka skivor. Det går bra att torka med eller utan skal. Lägg äppelskivorna på hålplåtar och sätt in i ugnen och torka i 5-6 timmar. Låt äppelskivorna stå kvar på eftervärme i ugnen i en timme och ställ dem sedan i ett varmt rum över natten.

3. Äppelpaj med ingefära

Äppelpaj med ingefära.

Äppelpaj med ingefära.

12 bitar

Pajbotten:

125 g smör, kylskåpskallt
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula

Mazarinfyllning:

200 g mandelmassa
35 g smör, mjukt
¾ dl strösocker
2 ägg
3 msk vetemjöl

Fyllning:

6 äpplen
1 bit ingefära, ca 5 cm
3 msk strösocker
1 tsk malen kanel
3 msk flytande honung
1-2 tsk vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i bitar. Blanda smör, florsocker och vetemjöl till en smulig deg. Blanda i ägget. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila 1 timme i kylen. Kavla ut degen och fodra en pajform 24-26 cm i diameter. Nagga med en gaffel i botten. Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter tills pajskalet börjar få en fin gyllenbrun färg på kanten. Sänk värmen i ugnen till 175 grader

Riv mandelmassan fint. Vispa ihop mandelmassa, smör, socker och ägg med elvisp eller med vinge. Tillsätt vetemjölet. Bred ut fyllningen i pajskalet. Kärna ur äpplena och skiva dem i ca ½ cm tjocka ringar. Lägg ringarna i ett cirkelformat mönster på mazarinfyllningen. Hyvla eller skär ingefäran tunt med en vass kniv på längden. Sätt i ingefärsskivorna mellan äpplena. Blanda socker och kanel och strö över pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter, tills pajen fått en gyllenbrun färg. Blanda under tiden honung och vatten och pensla över pajen direkt när den kommer ut från ugnen.

Foto: Susanna Blåvarg
Matstylist: Elisabeth Johansson

Andra gillar också:

(50)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar