Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Knäckebröd med fänkål och rosmarin

25 nov, 2016 
AvRedaktionen
Knäckebröd med fänkål och rosmarin.
Vem blir inte glad för lite hembakat knäckebröd? Knyt ett vackert band om eller lägg dem i en dekorativ plåtburk så är finaste jul klappen fixad.
Annons

10–15 små bröd

Tid: ca 30 min + tid att jäsa

Ingredienser:

10 g jäst

2 dl kallt vatten

1/2 msk fänkålsfrön 1 tsk salt

2 dl grovt rågmjöl

3 1/2–4 dl vetemjöl

färsk rosmarin

Gör så här:

Lös jästen i vattnen i en rymlig bunke. Stöt fänkålen grovt. Blanda ner fänkål, salt och det mesta av mjölet i vätskan. Arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 200°. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 10 bitar och kavla ut till runda kakor. Nagga med en gaffel.

Lägg bröden på bakpappersklädda plåtar och stansa ut ett hål i mitten på varje bröd. Ta hjälp av t ex ett matskedsmått eller en petflas­kekork. Pensla med lite vatten och strö över finhackad rosmarin. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter tills kakorna hårdnat helt. Låt svalna på galler.

Knäckebröd med fänkål och rosmarin.
Knäckebröd med fänkål och rosmarin.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons