Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Därför hyllas svensk kost utomlands

14 dec, 2015 
AvJoel Linde
Svenskar är ett av världens hälsosammaste folk och många andra länder blickar hitåt för en hälsosam förebild. Så här uppmuntras de att "äta som svenskar" av flera medier.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rotfrukter odlade i Fredriksdals köksträdgård. Foto: Sven-Olof Larsén
Rotfrukter odlade i Fredriksdals köksträdgård. Foto: Sven-Olof Larsén

Enligt Bloombergs rankning av världens hälsosammaste länder hamnar Sverige på nionde plats. Och enligt flera medier beror det till stor del på vår diet.

Vogue och Daily mail är exempel på internationella tidningar som har lyft upp svensk kost som en förebild.

Nutritionisten Frida Harju förklarar för Daily mail att den nya svenska modellen inte fokuserar lika mycket på att hålla sig ifrån onyttiga saker som att tänka på att få med allt det nyttiga på tallriken.

Annons

– Rotfrukter har exceptionellt höga nivåer av vitaminer och mineraler som de tar upp från marken omkring sig. Majoriteten har mycket C, B och A-vitamin.

För oss i Sverige är detta extra passande eftersom det finns gott om lokalt och ekologiskt odlade rotfrukter även på vintern och julen.

Så här uppmanas brittiska läsare att ”äta som en svensk”:

frukt

1. Hitta dina nyttiga favoriter

I stället för att fokusera på att hålla dig borta från onyttiga saker, se till att hitta dina nyttiga favoriter så att du får i dig mycket av dem.

Annons

Läs även: 10 nyttiga snacks du ska äta mer av

narproducerat

2. Ekologisk och närproducerad mat

Intresset för denna kategori har ökat med 30 procent i Sverige under de senaste åren, och allt fler börjar odla egna råvaror i urbana miljöer, eller handla hos bönder eller på marknader.

Läs även: Paradiset öppnar ekobutik i centrala Stockholm

blomkalsris-ny

3. Grönhydrater

Det börjar bli allt vanligare att byta ut kolhydratrik mat som ris, pasta och potatis mot till exempel blomkålsris, morots- eller zucchinipasta. Internationellt lyfts kål i alla dess former fram som ett föregångsexempel.

Annons

Läs även: Så gör du nyttigt blomkålsris

kvarg

4. Kvarg

Att äta kvarg till mellanmål har blivit väldigt vanligt, och väljer du dessutom en osötad variant och i stället smaksätter med färska bär eller liknande är det en utmärkt källa till både protein och vitaminer som innehåller väldigt lite fett och socker.

Läs även: Nyponsoppa med vaniljkvarg och dinkelcrunch

svensk-frukost

5. Svensk frukost

Den svenska frukosten är för många andra ett exotiskt exempel på nyttig kostcirkel. Med flingor, yoghurt, torkad frukt, fullkornsbröd, ägg, kallskuret kött och ost, och inte minst knäckebröd, äter vi betydligt nyttigare än i många andra länder.

Annons

Läs även: Njut av dagens bästa mål med 7 frukostfavoriter

havredryck

6. Havredryck

Ett bra alternativ till mjölkdrycker, för den som vill minska på fett och kalorier och samtidigt få en dos av fibrer och järn.

bjorksav

7. Björksav

En dryck som börjar bli populär på sina håll, då den motverkar toxiner som levern producerar, till exempel mättat fett. Det hjälper också till att stärka immunförsvaret.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons