Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Japanskt te – så mycket mer än matcha

02 jun, 2023 
AvNami Kawakita
Japanskt te – så mycket mer än matcha
Matcha i all ära – men i Yuko Onos testudio öppnas en hel värld av japanska teer. Här finns mycket att utforska och vi har fått göra en djupdykning i den japanska tevärlden!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 tips för en lyxig picknickBrand logo
5 tips för en lyxig picknick

Till Yuko Onos testudio i Hägersten, Stockholm, kommer många just för att de hört talas om eller gillar matcha. Det gröna teet från Japan som fullkomligt exploderat i popularitet de senaste åren och numera går det att få sig en matcha latte på varenda café. Oftast blir de positivt överraskade när Yuko öppnar dörren till den japanska te-världen som är så mycket mer.

– Jag ser mig själv som en rådgivare. Jag upplever att jag möter och guidar mina gäster in i den japanska tevärlden och tillsammans provar vi oss fram för att hitta ett te som passar just dem.

Kallbryggt te med både söta och salta tillbehör.
Kallbryggt te med både söta och salta tillbehör.

Det märks tydligt att Yuko vill hitta rätt te till rätt person, vi småpratar en stund och när jag berättar att min pappa är från Fukuoka frågar hon direkt om hon ska brygga något från den regionen.

Annons

– Jag tycker det är härligt att få träffa mina gäster och samlas runt teet. Vi kan lära oss av varandra och dela erfarenheter, säger Yuko och det kapslar verkligen den känsla man får i hennes studio.

En genrös samling japanska teer.

Yuko börjar med att bjuda på tre olika sorters kallbryggt te som alla i Japan dricker både som måltidsdryck och törstsläckare och ska inte blandas ihop med iste som vi är mer bekanta med. Hon har också dukat upp två små tallrikar med söta och salta tilltugg som ska provas med både varmt och kallt te. En av de salta godsakerna är umeboshi, ett salt inlagt plommon, som får det varma teet Sannen Bancha att explodera i smak.

Annons

– Det som är kul är att många kommer hit och har kanske inte druckit te på det sättet och blir lite överraskade över att te smakar annorlunda beroende på vad man äter.

Fyra generationer teodlare

Familjen har odlat te sedan 1950-talet och idag är det Yukos kusiner som sköter teodlingen. Markerna ligger på ett slättland i närheten av bergskedjan Suzuka i prefekturen Mie och här har familjen odlat te i fyra generationer. Här sköts allt på plats; odling, tillverkning, paketering och försäljning. Just nu importerar hon te från över 10 olika regioner och från småskaliga familje-teodlare och för Yuko är det viktigt att veta varifrån teet kommer och vilka som ligger bakom arbetet, därför träffar hon odlarna regelbundet. Inte bara för att säkerställa kvaliteten på teet hon köper men också för att berätta hur deras te tas emot av oss här på andra sidan jorden.

Annons

– För mig är det viktigt att bevara kulturen och förstå jobbet som ligger bakom. Många som kommer hit brukar säga ”Aha, nu förstår jag mer, nu blir jag mer tacksam över det jag dricker” och då smakar det bättre!

Yuko med sin familj i Mie.

Teet har blivit en bro mellan Japan och Sverige, ett sätt att knyta relationer mellan olika människor och olika kulturer. Det ena ledde till det andra och för att kunna visa och berätta om den mångsidiga te-världen började Yuko importera både teer, tekannor och andra tillbehör för att förhöja upplevelsen. Det började med små små steg som sakta men säkert ledde till något större.

Ett passionerat samarbete

Att Yuko själv är engagerad, passionerad och brinner för det hon jobbar med går inte att missa och för henne har det varit viktigt att eventuella samarbetspartners är lika engagerade. Det handlar helt enkelt om respekten för hela kedjan, allt från de som jobbar med teet och hela vägen fram till slutkunden.

Annons

– I januari blev jag kontaktad av Jonas och Ida, kort därefter träffades vi på en första teprovning här i min studio. Jag kände direkt deras starka vilja och nyfikenhet, det var något med sättet de provsmakade och berättade hur de tänkte framåt som gjorde att det kändes så rätt!

Yuko Ono och sin hund tillsammans i testudion.
Yuko i sin testudio, förutom te kan du köpa både kannor, koppar och vispar.

Redan efter första mötet med kocken Jonas Svensson, krögare på Miss Voon och GOMA Gastro Pub, så föreslog han att hon skulle följa med till Nyhetsmorgon och berätta om te som måltidsdryck. Det var hans brinnande passion för det asiatiska köket som blev avgörande. Resten är historia, som man brukar säga.

– Om Jonas inte hade den här drivande kraften att ha te som måltidsdryck så tror jag inte att det hade hänt så snabbt! Är det rätt timing för dem så är det perfekt timing för mig!

Annons

För Yuko var det viktigt att hon fick vara med och utbilda personalen, inte bara lämna bort sin produkt och aldrig mer se den. Nu får hon möjlighet att fungera som ett bollplank och komma med tips och förslag till nya recept. Så nu kommer taggad personal från både Miss Voon och GOMA på anpassade utbildningar och provningar.

Konsten att brygga te

– Man ska dricka teet när det är antingen varmt eller kallt, inte vänta tills det blir ljummet!

Det är bland det första jag lär mig på den här teprovningen. Vi svenskar gillar ju att göra oss en kopp te och vänta tills den svalnat innan vi dricker det, det är en av kulturkrockarna mellan Sverige och Japan. En annan är att här i Sverige blir vi nästan direkt guidade in i köket när vi besöker någon och där får man frågan vad man vill ha och vi väljer kaffe eller tepåsen vi vill ha och sen fixar vi det i stort sett själva.

Annons

– Det händer sällan i Japan. Köket är heligt, dit ska ingen annan komma in. Det är inte så mycket att vi väljer själva, utan den som bjuder in väljer ut vad gästen ska dricka. Det är utvalt med omsorg, det finns en tanke bakom vad vi vill bjuda på. Jag är någonstans mitt emellan tror jag!

Det är lite så hon tänker när en kund vill bli rekommenderad vilket te de ska köpa och börja med. Hon ser sig själv som lite för nördig för att ge allmänna tips, hon vill veta mer om personens bakgrund, vad de gillar, när de ska dricka det etc.

– Har jag inte fått tillräckligt med bakgrundsinformation så brukar jag rekommendera tre olika teer för en nybörjare. En från vårskörden som går helt åt det gröna hållet, en hojicha som är ett rostat japanskt grönt te och ett icke-grönt te. Det är en bra plats att börja på för den som är nyfiken.

Vissa teer kan man brygga både 1-2 gånger, andra upp till 6-7 gånger.
Japanska tekannor kommer både med och utan lock, ta av locket och låt tebladen lufta inför nästa bryggning.

Efter att man ha bryggt sin kopp så lämnar man locket öppet så de använda tebladen får luftas lite inför en andra bryggning. Man kan brygga både 1-2 gånger, vissa teer upp till 6-7 gånger.

Annons

– Det är lite av ett evighetsprojekt, säger Yuko och fyller på tekannan.

Det är något väldigt fint och rogivande över att man brygger lite i taget just för att man ska njuta av det i stunden. Ett väldoftande lugn sprider sig i studion när Yuko fyller på tekannan.

– Man brygger lite te i taget, pratar och sen känner man den goda doften som sprider sig från teet och det skapar en lugn, harmonisk atmosfär i samtalet. Oavsett om det är ett seriöst samtal, eller om man bråkar, så blir man lite mer harmonisk när man brygger en kopp te.

– Oavsett hur man känner, om man är glad eller ledsen eller arg, så hittar teet alltid sin plats.

Yuko Ono visar hur man vispar en perfekt kopp te.
En perfekt vispad kopp matcha!

Vardagstips med te

Man kan göra så mycket mer med te än att ha det i sin kopp. Här kommer ett par av Yukos bästa tips på hur du kan använda te i vardagen!

  • Skorna: Torra teblad har fuktabsorberande och luktbortagande egenskaper. I Japan kan man köpa påsar med grönt te som man stoppar i skorna över natten, så att fukt och dålig lukt försvinner.
  • Kylskåpet: Te tar bort lukt. Torka tebladen efter bryggning eller använd nya torra teblad. Lägg bladen i en skål och ställ i kylen. Effekten håller i sig 3–7 dagar.
  • Badet: Stoppa teblad en i en bit strumpbyxa eller tunn tygpåse, knyt till och lägg i badvattnet. Det går också bra att hälla bryggt te direkt i badet. Det gröna teet doftar gott och har en avkopplande effekt.
  • Skärbrädan: Skölj bort bakterier från skärbrädan med te bryggt på kokande vatten. Använd gärna Bancha som har hög katechinhalt.
  • Fotsvamp: Te som innehåller katechiner har en bakteriedödande effekt och motverkar även fotsvamp. Brygg starkt te på hett vatten och häll i ett fotbad.

Fler tips och boka en teprovning gör du på tea.yukoono.se

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons