Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Lahmacun – turkisk lammfärspizza

01 nov, 2022 
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på lahmacun – turkisk lammfärspizza
Lahmacun är en turkisk lammfärspizza som gör sig lika bra på buffébordet som till fredagsmyset. Testa själv så får du se!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 matiga våfflorBrand logo
3 matiga våfflor

Lahmacun – turkisk lammfärspizza

Hinner du inte göra egen pizzadeg kan du använda färdiga libabröd.

Det är hög tid att testa den turkiska lammfärspizzan lahmacun

4 portioner

Annons

Du behöver:

Pizzadeg:

15 g jäst
2 dl vatten
1 msk olivolja
½ tsk socker
1 tsk salt
280 g pizzamjöl (gärna tipo 00)

Lammfyllning:

1 lök
1 vitlöksklyfta
375 g lamm- eller nötfärs
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
½ tsk chilipulver
½ tsk mald kanel
1 msk olivolja, till stekning
2 msk koncentrerad tomatpuré
Salt och peppar
200 g riven mozzarellaost

Chilidressing:

2 dl gräddfil
½ tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
1 tsk flytande honung
Salt och peppar

Till servering:

1 röd paprika
1 rödlök
1 näve bredbladig persilja

Gör så här:

  1. Pizzadeg: Lös upp jäst i vattnet i en skål, tillsätt olja, socker och salt och rör om. Tillsätt mjölet lite i taget, och knåda degen ordentligt i 5–10 minuter, gärna i en mixer, tills degen är elastisk. Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa i cirka1 timme.
  2. Lammfyllning: Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs vitlök, lök, kött och kryddor i olja i en panna i 5–8 minuter, tills köttet är väl brynt. Tillsätt tomatpuré och rör om. Stek i ytterligare 2 minuter och smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt på ugnen på 250° varmluft och låt 2 bakplåtar bli varm i ugnen. Dela pizzadegen i 4 lika stora bitar och kavla ut dem på ett mjölat bord till ovala pizzabottnar. Lägg pizzabottnarna på bakplåtspapper. Fördela mozzarellan ovanpå, toppa med den kryddade lammblandningen och ringla över lite olja. Grädda pizzorna i ugnen i 10–15 minuter tills de är gyllene och genomgräddade.
  4. Chilidressing: Rör ihop gräddfil, tomatpuré, sambal oelek och honung i en skål och smaka av med salt och peppar.
  5. Servering: Skölj paprikan och skär den i tunna strimlor. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor. Skölj och plocka persiljan. Toppa pizzorna med paprika, rödlök och persilja och servera med chilidressing att ringla över.

Foto: Columbus Leth

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons