Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Laxgryta med rom och räkor

23 feb, 2024 
AvEva Boström
Recept på laxgryta med rom och räkor
Lisa Björner
Lyxigt god gryta med lax, rom och räkor i en krämig sås. Kanon som bjudmat om ni blir många!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.Brand logo
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.

Laxgryta med rom och räkor

Den här lite lyxiga grytan lagar du på under en halvtimme.

Lyxigt god laxgryta med rom och räkor
Lisa Björner
Annons

4 portioner

Du behöver:

600 g laxfilé
1 dl lätt crème fraiche
2 dl grädde
1 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk hummerfond
1 fiskbuljongtärning
½ tsk sambal oelek
1 ½ msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
75 g röd stenbitsrom eller liknande
35 g babyspenat

Till servering:

200 g handskalade räkor
½ dl hackad dill
Kokt delikatesspotatis
Gröna ärter

Gör så här:

  1. Skär fisken i 3 x 3 cm stora bitar. Blanda crème fraiche, grädde, vitt vin, vatten, fond, buljongtärning, sambal, vetemjöl, salt och peppar. Sjud upp såsen under omrörning, sjud några minuter. Lägg ner laxbitarna att sjuda i såsen några minuter så de blir genomkokta. Blanda försiktigt ner rom och spenatblad och koka upp.
  2. Blanda räkorna med hackad dill och servera till grytan tillsammans med kokt delikatess-­potatis och gröna ärter.

Foto: Lisa Björner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons