Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Så bra är de nya kändisvinerna 2024 – ELLE mat och vin har testat

20 mar, 2024 
AvRedaktionen ELLE
Så bra är de nya kändisvinerna 2024 – ELLE mat och vin har testat
Antalet kändisviner i sortimentet bara ökar och ökar – men vilka håller egentligen måttet? Vi har testat de senaste lanseringarna som innehåller allt från alkoholfri cider och rött boxvin till sprittande champagne. Högsta betyget är fem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Erik Videgård

Videgård Ginger Piquette Alkoholfri (19050), Sverige, 79 kr

Videgård Ginger Piquette Alkoholfri (19050), Sverige, 79 kr

Erik Videgård är ingen rookie vad gäller mat och dryck, och som vinnare av sommelier-SM en gång i tiden har han koll på vad han sysslar med. Här har han i samarbete med skånska ciderproducenten Fruktstereo skapat en matvänlig cider på svenska äpplen och päron. Drycken är, i Videgårds anda, tänkt att passa kryddstark mat. Panelen förförs av ciderns färg som är varmt orange, som en solnedgång. Den är smakrik och nyanserad med bra syra och mogen rund frukt. Bubblorna är pigga och pärlande, smaken mustig och djup med härlig ingefäraton. Det känns äkta och finessrikt, och visst vill vi lägga upp något kryddigt asiatiskt på tallriken – men också njut av denna en het vårdag med lite is i glaset. Visst är det här ett utmärkt alkoholfritt alternativ som vi skulle välja alla veckans dagar. Applåder!

Annons

Betyg: 5

Kylie Minouge

Kylie Minogue Signature Prosecco Rosé (56319), Italien, 159 kr

Kylie Minogue Signature Prosecco Rosé (56319), Italien, 159 kr

Den australiensiska sångfågeln Kylie Minogue är känd för att ständigt återuppfinna sig själv – och nu finns hennes pärlande roséprosecco att beställa i Sverige. Här är det, som sig bör när det gäller roséprosecco, druvorna glera och pinot nero som gäller och alkoholen ligger på rimliga 11 procent. Panelen tycker att flaskan, med hjärtmönster i relief, känns väldigt ”flickig” och i ärlighetens namn lite tacky. Vi förväntar oss en sötsliskig historia, men överraskas av vinets torra framtoning. Här får vi toner av röda sommarbär, blodgrape och citrus med ett skalbeskt avslut. Gott en sommardag med salta chips till. 159 kronor är jämförelsevis lite dyrt för en prosecco, å andra sidan köper man också ett kändisnamn här.

Annons

Betyg: 3,5

Linda Bengtzing

Ville de Barreau By Linda Bengtzing (59914), Frankrike, 401 kr

Ville de Barreau By Linda Bengtzing (59914), Frankrike, 401 kr

Linda Bengtzing drar sig inte för att poppa en flaska champagne när saker ska firas – och nu lanserar hon själv ett bubblande vin i samarbete med importören Sanler Wine och vinkonnässören Peter Lannesand. Producent är vinhuset Pierre Mignon. Bakom namnet ”Ville de Barreau” ligger en språkmiss då Lindas granne, som är fransk, försökte förmedla det engelska ordet för skottkärra, nämligen wheel barrow, och då blev det plötsligt Ville de Barreau på grund av den franska brytningen. Smakmässigt är champagnen okej med toner av pigg stenfrukt, lite kex och citrus. Champagnen känns dock lite platt och för 401 kronor, som ändå är mycket pengar i världen av kändisviner. Panelen undrar vem denna kändisskumpa ska locka när det, jämförelsevis, finns mer prisvärda bubblor än detta att få tag i.

Annons

Betyg: 2

Miss Li

Miss Li Herz aus Porzellan White 2022 (51008), Tyskland, 109 kr

Miss Li Herz aus Porzellan White 2022 (51008), Tyskland, 109 kr

Vitt vin från Tyskland som uppges vara både ekologiskt och veganskt. Blenden består av druvorna riesling, sauvignon blanc och chardonnay. Något vitblommig i doften med inslag av granny smith-äpplen, färsk lime och lite krusbär. Syran pitchar lika högt som Miss Li i sina högsta toner och du får smak av vita vinbär, krusbär, pigga päron och citrus. Ett helt okej vin, om än med något kort smak.

Annons

Betyg: 3

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola Diamond Collection Sauvignon Blanc 2021, USA, 249 kr via Vinoteket.se

Francis Ford Coppola Diamond Collection Sauvignon Blanc 2021, USA, 249 kr via Vinoteket.se

Regissören Francis Ford Coppola, hjärnan bakom kultfilmer som Gudfadern och Apocalypse, är inte bara filmälskare – utan också vinälskare. I soliga Kalifornien äger han många hektar vingårdar och vineriet Francis Ford Coppola Winery under ledning av oenologen och vinmakaren Corey Beck. Här får du en ganska rund och nedtonad sauvignon blanc med toner v gula och gröna äpplen, nektarin och färsk citrus med krämig munkänsla och elegant avslut. Ett bra matvin som skulle funka till fiskrätter med fetare såser. Panelen är dock eniga om att flaskan ser billig ut, trots sina 249 kronor på prislappen.

Annons

Betyg: 3

Sarah Jessica Parker

Invivo x Sarah Jessica Parker Sauvignon Blanc 2023, Nya Zeeland, 169 kr via Vinoteket.se

Invivo x Sarah Jessica Parker Sauvignon Blanc 2023, Nya Zeeland, 169 kr via Vinoteket.se

Sarah Jessica Parker, mest känd som Carrie i tv-serien Sex and the city, har under flera år nu lanserat viner tillsammans med en vinproducent belägen i Nya Zeeland. Panelen gillar att vinets etikett känns kvinnlig och lekfull, men också elegant – och inte skyltar med att det är en kändis som avsändare. X:et på etiketten ser ut att vara målat i nagellack, i sann SATC-anda. Vinet då? Här får vi en stiltypisk, aromatisk sauvignon blanc från Nya Zeeland som bjuder på tropisk frukt med smak av mango, kiwi, krusbär, gräs, fläder och färska örter. Syran är påtaglig och tenderar nästan att trilla över mot det sura hållet. Panelen tror att detta vin gör sig bäst till vårens späda primörer och nässlor, och en elegant fiskrätt med inslag av citrus.

Annons

Betyg: 3

Invivo X Sarah Jessica Parker Pinot Noir 2022, Nya Zeeland, 199 kr via Vinoteket.se

Invivo X Sarah Jessica Parker Pinot Noir 2022, Nya Zeeland, 199 kr via Vinoteket.se

Pinot noir är vanligtvis en druva som ger lätta, bäriga viner men som också har lite struktur och krydda. Här får vi ett tilltalande ljusrött vin i glaset som doftar av solmogna körsbär, mjölkchoklad och gröna örter. Vinet har fin balans och bra tryck i frukten. Visst är det lätt och bärigt, men samtidigt med en matvänlig struktur, bra syra och pepprig finish. God till både mat och prat, till exempel ugnsgrillad kyckling med rotsaker.

Annons

Betyg: 4

Måns Zelmerlöw

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw 2022 (72803), Spanien, 249 kr/3 liter

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw 2022 (72803), Spanien, 249 kr/3 liter

Måns ligger i med sina vinlanseringar och nyligen släppte han en röd box. Vinet är gjort på den spanska druvan monastrell och smakar av mogna mörkröda bär, körsbärspralin, plommon och torkade örter. Vinet är fylligt men har också en sjyst syra. Boxen känns stilren och lite lyxig, och panelen är enig om att det är bra att man valt en elegant design och inte satt Måns ansikte på boxen. Ett vin att testa till vårens grill – eller använda som bas i sommarens sangria.

Betyg: 4

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons