Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Stockholms bästa uteserveringar och takterasser 2024

08 maj, 2024 
AvNami Kawakita
Stockholms bästa uteserveringar och takterasser 2024
Med solens återkomst blommar Stockholm upp och mycket av huvudstadens restaurangliv flyttar ut. Sommaren 2024 kommer garanterat hålla dig sysselsatt – det blir boule, mysiga dansgolv, torgfest och svårslagen utsikt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE besöker Pom FriterieBrand logo
ELLE besöker Pom Friterie

1. Eden

Eden ligger nere vid Smedsudden och är ett av Stockholms mysigaste ställen
JACK-TORNQVIST

För tredje sommaren i rad slår Stockholms egna lilla oas Eden upp dörrarna för grönskande kulturupplevelser och kulinariska äventyr. Nere vid Smedsudden ligger denna samlingsplats för alla mat- och kulturintresserade – här kan du dricka utvalda viner nere vid vattnet, boka bastun och ta ett dopp, paddla kajak eller slå dig ner vid nya Solsidan med ett glas bubbel från nya Champagnebaren.

Annons

Självklart kan du få dig något riktigt gott att äta också, även i år är det Sally Voltaire som står för den Medelhavsinspirerande-maten. Även ett och annat gästspel av kockar och matpersonligheter utlovas. För den som vill dansa bort natten efter middagen så är det bara att hänga kvar, på husets övervåning, ”loftet”, öppnar nämligen sommarens mysigaste dansgolv varje fredag och lördag till toner av disco, house, acid och annat kul.

2. Le Garden, The sparrow hotel

Hotell Sparriw Le Garden är Stockholms bäst undangömda uteservering
© Mirja Andersson

Stockholms hemligaste takterass öppnar åter upp den 29 maj och du hittar Le Garden på The Sparrow Hotel. Det franskinspirerade, chica boutiquehotellet ligger ett stenkast från livliga Stureplan och här serveras passande nog fransk bistromat, både några av Sparrows klassiska rätter och nyheter för sommarsäsongen. Fokuset i vinbaren ligger givetvis på rosévin i alla former och nyanser som du avnjuter i en grön liten oas.

Annons

Le Garden är ett suveränt alternativ när du vill ha en liten paus från storstadsstöket, ta ett glas vin, något gott att äta och slappna av. På sommaren finns inget utrymme för stress.

3. Pelago

Pelago öppnar upp på Katarinahusets tak med en 6 meter lång grill

Är det utsikt du törstar efter så har du kommit rätt! På Katarinahusets tak, ovanför Gondolen, öppnar sommarrestaurangen Pelago upp. På 760 kvadratmeter finns flera olika barer och både stå- och sittplatser med flera avskilda delar med soffor och sittmöbler. Mat och dryck beställs över disk, vilket skapar en härlig känsla av liv och rörelse men för den som önskar äta sin middag på klassiskt sittande vis finns en dedikerad del under tak som erbjuder bordsservering. Passande nog är det fullt fokus på grillat och rätter som serveras direkt från Pelagos hjärta – den 6 meter långa grillen. På menyn hittar du kycklingkebab med tahini och harissa, choripan med chorizo och chimichurri, och grillad zucchini med espelettepeppar.

Annons

Det bästa av allt är att härifrån har du utsikt över Stockholms inlopp, Skeppsholmen, Gamla Stan och Söders höjder. En vy som förtrollar alla – oavsett om du bor här eller är på besök.

4. Torgfest med Teatergrillen, Frippe och Chez Jolie

Du vill inte missa torgfesten den 1 juni som styrs upp av Teatergrillen, Frippe och Chez Jolie

För att fira in sommaren bjuder de tre krogarna Teatergrillen, Frippe och Chez Jolie in till en stor torgfest den 1 juni. Mellan kl 13:00-20:00 fylls torget med musik, både från inbjuden DJ och även live från Rhythm’n’Blues-bandet The Beeters, det har även utlovats en Negronifontän, glass- och popcornvagn och en tombola där det lottas ut finfina priser. Det kommer serveras härlig sommarmat där alla tre köken får briljera med sina egna favoriter. Det innebär bland annat rotisserie, ostron, grillat, Pata Negra skuret direkt från benet och paella tillagad över öppen eld. Till det erbjuds såklart Champagne, cocktails, vin och öl.

Annons

De tre krogarna huserar i varsitt hörn av korsningen Ingmar Bergmans gata/Nybrogatan och det är just här festligheterna äger rum – och du är bjuden!

5. Luzette

Upplev franska rivieran under Fête de la Provence den 31 maj på Luzette

– Om det är några som vet vilka viner som går bäst ihop med sommarsolen är det livsnjutarna i soliga Provence, säger Milovan Bulatovic, sommelier på Luzette.

Den 31 maj bjuder franska brasseriet Luzette in till en försommarfest med fullt fokus på södra Frankrikes soliga mat- och dryckeskultur. Under Fête de la Provence kommer gäster kunna avnjuta allt som hör Rivieran till – det innebär mycket fisk- och skaldjursrätter, som grillad havsaborre med gremolata och sommarprimörer, och en rad friska roséviner från vinmakaren Minuty, från just Provence. Om vädret tillåter kommer uteserveringen fyllas med levande musik och dessutom utlovas en och annan överraskning. Det vill man väl ändå inte missa?

6. Gondolen

Gondolen slår upp dörrarna till sin bakficka och sin uteservering

Även om Pelago öppnar på husets tak så kommer även Gondolen att öppna upp sin egen uteservering på våning 12. Från och med den 8 maj har uteserveringen öppet för sommaren och på själva invigningen blir det en ordentlig fest med DJs, camparifontän och Gondolens egna hamburgare.

Annons

Men frukta inte – missar du invigningsfesten så har du fortfarande gott om grejer att se framemot! Gondolen-klassikerna Strawberry Daquiri, gjord på färska jordgubbar, gör en efterlängtad comeback och den får sällskap av ett antal somriga drinkar som Garibaldi Spritz och Whiskey Smash, serverad i sann Kentucky Derby-anda i en Julep Mug. Uteserveringen ligger i anslutning till restaurangens okonstlade bakficka Bar Zeppelin, här öppnas de stora panoramafönstren upp till en härlig, öppen servering med 100 sittplatser och spektakulär utsikt över Stockholm.

7. NOFO Wine Festival

NOFO Wine Bar bjuder in till vinfestival i sommar
APELGREN

Det här är en festival i vår smak! Den 25 maj inviger NOFO Söders bäst undangömda lummiga innergård med en sommarfest i vinets tecken. Inbjudna vinimportörer ställer ut, vinprovningar anordnas, grillen tänds och det blir musik från både DJs och liveakter.

Annons

NOFO Wine Bar invigde nyligen ett helt nytt koncept med ambitionen att kännas mer som ett vinhak, med en stimmig och avslappnad stämning. Konceptet får ta plats på innergården för första gången i samband med vinfestivalen, och där kommer det husera hela sommaren med inbjudande vinhäng. Platser till vinprovningar går att boka redan nu på nofohotel.se.

8. Boulebar Haga

På Boulebar Haga finns något för alla

Även om Boulebar är öppet året runt så är det på sommarhalvåret som det blommar upp. Då blir det uteservering och utebanor. En av de mest uppskattade koncepten är Le Brunch som serveras i en härlig trerätters med franska delikatesser där du kan välja på klassiska rätter som Eggs Benedict Royal med kallrökt lax och hollandaise, eller Club Croissant med portabello.

Annons

Kan du inte få nog av boule så går Haga Boulefest 2024 av stapeln den 2–3 augusti – en tvådagarsfestival fylld med musik, mat och dryck, och Stockholms största bouleturnering med 64 lag. Bland utebanorna byggs en stor center court där finalmatcherna kommer spelas, och utöver den stora turneringen kommer det även erbjudas så kallade flaskspel där den som vill kan köpa in sig på plats för kortare matcher. Det kommer bland annat det erbjudas Merguez i baguette med harissa, pommes och majonnäs – en fransk klassiker i boule-sammanhang. Här anmäler du ditt lag!

Men oavsett om du vill bruncha, spela boule eller bara ta en drink i en vacker miljö så är Boulebar Haga utan tvekan sommarens ställe nummer ett! Med andra ord – här finns något för alla!

9. Bacchanale

Bacchanale är ett nytt häng på söder med solig uteservering
Foto: Fredrik Skogkvist

På Ringvägen 110 i Skanstull på Södermalm ligger Bacchanale, en restaurang vars namn inspirerats av de antika, hemliga festerna tillägnade vinguden Bacchus. Bakom satsningen står Kalle Nilsson, medgrundare av Punk Royale, Jonas Helgesson, tidigare kock på Le Verre Volé i Paris, och restaurangchef Karl Ramberg. Förutom en lokal på 250 kvadratmeter finns här också en uteservering i solläge och på Bacchanales rustika och råvarubaserade meny finns sydeuropeiska smaker blandat med svenska ingredienser – tänk friterade zucchiniblommor fyllda med anklever, galiciska knivmusslor och fjällko från Putsersjaus.

Annons

– Att vi alla tre är från Södermalm gör det hela extra roligt, och vi hoppas skapa en plats som vänner och gäster vill hänga på mycket och ofta utan att någonsin tröttna, säger Karl Ramberg, restaurangchef på Bacchanale.

10. Julita Värdshus

Pi Le och Tommy Myllymäki driver restaurangen på Julita Wärdshus
Christopher Hunt

Inte riktigt Stockholm men inte långt därifrån! Cirka 2 timmar från stan finns denna pärla, som gjord för en getaway. Sedan ett år tillbaka drivs restaurangen på Julita Wärdshus av stjärnkrögarna Pi Le och Tommy Myllymäki. Inför årets säsong tar det unga stjärnskottet Thilda Mårtensson över rollen som köksmästare efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt och tillsammans med platschef Johanna Nyqvist kommer Thilda fortsätta etablera Julita Wärdshus som ny gastronomisk destination.

Julita Wärdshus är en idyllisk destination i Sörmland med restaurang som serverar en fast avsmakningsmeny, med fokus på nordiska och lokala råvaror. Värdshuset ligger vackert vid sjön Öljaren, cirka 25 kilometer nordväst om Katrineholm och erbjuder bokning i form av paket där middag, övernattning i historiska herrgårdsflyglar och lantlig hantverksfrukost ingår. Bokningen för säsongen på Julita Wärdshus är öppen på julitawardshus.se.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons