Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Plommongrillat kalkonbröst med sötpotatispuré och äppelsky

01 nov, 2016 
AvRedaktionen
Plommongrillat kalkonbröst med sötpotatispuré och äppelsky.
Plommongrillat kalkonbröst med sötpotatispuré och äppelsky. Bra bjudmat som inte känns krånglig. Färska örter, muskot, torkad frukt och syrliga äpplen passar finfint ihop!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

ca 65 min

Plommongrillat kalkonbröst:

2 stora kalkonfiléer

1 dl torkade aprikoser

1 dl katrinplommon

färska örter, t ex salvia och rosmarin

1 msk rivet apelsinskal

1–2 tsk honung

salt och nymalen svartpeppar

smör till stekning

Sötpotatispuré:

4 mellanstora sötpotatisar

olivolja

50 g smör

1 krm riven muskot

salt och nymalen svartpeppar

Sås:

1 schalottenlök

1 syrligt grönt äpple

5 dl mörk oxbuljong

1 dl rött vin

1 msk smör

maizenasalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Skär en längsgående ficka i kalkonfiléerna. Hacka aprikoserna, katrinplommonen och örterna. Lägg dem i en skål och blanda dem med rivet apelsinskal och honung. Fyll filéerna med frukten och bind ihop dem med steksnöre. Krydda med salt och peppar och bryn filéerna runt om i en stekpanna med smör. Lyft ur filéerna och lägg dem i en ugnsfast form. Diska inte ur stekpannan. Stek klart filéerna i ugn i 175° cirka 20 minuter. Kontrollera med stektermometer att innertempen är 68°.

Annons

Skala och dela sötpotatisen i små kuber. Ringla över lite olivolja och rosta dem i ugnen tills de blivit mjuka, cirka 30 minuter.

Sätt tillbaka stekpannan, med skyn från kalkonen, på plattan. Skala och hacka lök och äpple fint och tillsätt. Låt fräsa någon minut. Häll i buljongen och rödvinet och låt sjuda utan lock i ca 15 minuter. Tillsätt smör. Häll såsen i en matberedare och mixa slät. Häll tillbaka den i stekpannan och red eventuellt av med lite maizena. Smaka av med salt och lite svartpeppar.

Ta ut sötpotatisen och mosa den tillsammans med smör och kryddor. Dela kalkonfiléerna på mitten och servera tillsammans med sky och sötpotatismos.

Plommongrillat kalkonbröst med sötpotatispuré och äppelsky.
Plommongrillat kalkonbröst med sötpotatispuré och äppelsky.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons