Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Örtgriljerade lammracks och sockerärter

15 maj, 2015 
AvSuzanne Ribbing
Lamm trivs bra ihop med persilja, rosmarin, citron och vitlök. För att inte rätten ska bli för mastig serveras lammkotletterna med ugnsstekta grönsaker, en god, vitlöksdoftande stark sås och en bit nybakat bröd.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Örtgriljerade lammracks och sockerärter.
Örtgriljerade lammracks och sockerärter.

Tid: 40 minuter (inkl såsen)

Tips! Lammracks (lammkotlettraden med benen kvar) är en styckningsdetalj som kan vara bra att förbeställa.

Du behöver:

ca 1,3 kg lammracks

flingsalt och nymalen svartpeppar

olivolja (till stekning)

1 kruka persilja

1 kruka rosmarin

1 citron (rivet skal)

2 vitlöksklyftor

100 g smör

1 dl ströbröd

400 g sockerärter

500 g cocktailtomater

1 dl svarta oliver

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Putsa lammracksen. Salta och peppra runt om. Bryn dem i omgångar olivolja i en stekgryta 2 minuter/racks. Mixa persilja, rosmarin, rivet citronskal, skalad vitlök och smör i matberedare till en jämn smet. Rör ner ströbrödet och klappa in/bred på örtgriljeringen på lammracksen. Lägg köttet, sockerärterna, tomaterna och oliverna på ett ugnsfast fat. Grilla racksen i mitten av ugnen ca 15–20 minuter, eller till önskad innertemperatur (vid 55° är köttet fortfarande rosa). Dela racksen i portionsbitar och servera med grönsakerna, sås och bröd.

Annons

Till detta gör du en…

Salsa romesco

ca 6 dl

Låt gärna såsen stå svalt och dra innan servering. Blir det (mot förmodan) något över passar såsen väldigt bra också till exempelvis bakad potatis, grillat eller stekt kött och grönsaker.

Du behöver:

225 g rostad paprika (finns på burk, t ex av märket Zeta)

100 g mandel (skållad och skalad)

1 msk rödvinsvinäger

2 vitlöksklyftor

1 tsk chili flakes

1 tsk salt

2 dl olivolja

1 dl matolja

Gör så här:

Mixa alla ingredienser till såsen utom oljan i matberedare. Fortsätt mixa, och tillsätt oljan i en tunn stråle genom matarröret.

Av: Peter Norman och Marita Johansson
Foto: Mikael Strinnhed

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons