Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

5 goda recept från naturens skafferi

03 jun, 2018 
AvRedaktionen
Ingredienser från naturens skafferi. Foto: Anke Schütz
Lyxiga ingredienser som tryffel och löjrom får konkurrens av trädgårdens svurna fiende – ogräset! Det är inte bara gott och nyttigt, det är gratis! Så det är bara att ge sig ut och plocka.
Annons

En stjärnkock som gillar ogräs är Tareq Taylor. Han har använt sig av ogräs i flera år och välkomnar trenden.

– Fast det här är inte bara en trend, det här är framtiden, hoppas jag! Förhoppningsvis sprider det här sig så att det blir en allmän kunskap, så att man själv kommer att känna igen sina lokala örter. Det är ju en kunskap som gått förlorad, men är på väg tillbaka, säger Tareq.

Hur hittar man ätbart ogräs och vilda örter?

– Skaffa en bra och rikt illustrerad flora och ge dig ut. Du behöver inte ta många steg, jag lovar. Börja med det enkla, brygg te på svartvinbärsblad och krydda med fläder. Lämna en bit av gräsmattan orörd och det kommer snart att börja sticka upp roliga grejer. Hittar du en vildvuxen plätt finns där garanterat 10–15 sorter man kan äta, tipsar Tareq.

Här är 5 goda recept att testa och inspireras av!

1. Potatissoppa med bacon, ramslök och kirskål

Krämig potatissoppa, lika god varm som kall! Lägg upp i tallrikar och toppa med vilda kryddor.

Annons
Potatissoppa med bacon, ramslök och kirskål.
Potatissoppa med bacon, ramslök och kirskål.

2. Krämig risotto med nyponrosor och vilda örter

Klassiskt recept på krämig risotto. Piffa upp risotton med nyponrosblommor och vilda örter.

Krämig risotto med nyponrosor och vilda örter.
Krämig risotto med nyponrosor och vilda örter.

3. Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater

Kirskål är ett envist ogräs, men gott i en härlig pesto som blir lite karamelliserad i pannan.

Annons
Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater.
Lammkotletter med kirskålspesto, sparris och tomater.

4. Rosenplättar med smultron

Blomsmaker i en ljuvlig liten pannkaka. Smultronsallad och yoghurtglass är gott till.

Rosenplättar med smultron.
Rosenplättar med smultron.

5. Aprikoslassi med fläderblomssaft

Frisk och god lassi med yoghurt, aprikos och fläder. Dekorera med fläderblom och örter.

Aprikoslassi med fläderblomssaft.
Aprikoslassi med fläderblomssaft.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons