Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

9 roliga recept med jordgubbar

21 jun, 2017 
Jordgubbssäsongen är här och nu gäller det att passa på att njuta av de röda bären så länge det går. Här är några roliga och annorlunda recept att testa.
Annons
Gör jordgubbsspett, jordgubbsvinägrett eller jordgubbssalsa!
Gör jordgubbsspett, jordgubbsvinägrett eller jordgubbssalsa!

Sommarens favoritbär är utan tvekan jordgubbar och de är lika goda på tårtor, som i milkshaken eller bara att äta som de är. Men istället för de klassiska jordgubbsdesserterna finns det många – kanske något otippade sätt – att avnjuta jordgubbar.

1. Jordgubbsspett med brownie och marshmallow

Foto: Erica’s sweet tooth

Superenkelt och gott tilltugg för både stora och små. Spetten kan ätas som de är, likaväl som de kan slängas en snabbis på grillen.

Annons

Du behöver:

jordgubbar

en brownie eller valfri kaka, gärna i ugnsform

grillspett

marshmallows

chokladsås (valfritt)

Gör så här:

1. Blötlägg spetten om du ska grilla dem.

2. Stansa eller skär ut lagom stora bitar av brownien eller den mjuka kakan.

3. Varva jordgubbar, kakbitar och marshmallows på spetten.

4. Grilla om du vill.

5. Avsluta med att ringla över chokladsås.

2. Jordgubbscaprese

Foto: Heartbeet kitchen

Lätt, fräsch och somrig lunch eller förrätt med det lilla extra. Byt ut tomaterna mot skivade jordgubbar och få säsongens godaste smakupplevelse.

Annons

Ca 4 portioner.

Du behöver:

3 dl skivade jordgubbar

1-2 förpackningar mozzarella (beroende på hur mycket ost du vill ha)

1 dl pesto (hemmagjord eller köpt)

färsk basilika

salt och olivolja

Gör så här:

1. Skiva jordgubbar och skär mozzarellan i lagom stora bitar.

2. Varva jordgubbar och mozzarella på ett serveringsfat.

3. Ringla över pesto, olivolja, salt och peppar.

4. Avsluta med att garnera med färska basilikablad.

3. Champagneglass med jordgubbar

Foto: Bakers royale

Svalkande, frisk och festlig glass gjord på champagne, roséchampagne och färska jordgubbar.

Annons

Ca 10 glassar.

Du behöver:

1,5 dl champagne (eller annat bubbel)

1,5 dl roséchampagne

färska jordgubbar, hallon eller andra bär

glassformar

Gör så här:

1. Fyll hälften av formarna till hälften med champagne och andra hälften av formarna med roséchampagne (så att det blir 5 stycken med champagne och 5 stycket med roséchampagne, fyllda till hälften).

2. Lägg försiktigt i jordgubbarna och sätt i pinnen. Ställ in glassarna i frysen några timmar, tills de stelnat. Servera.

4. Grillade munkar med vaniljfrosting och jordgubbar

Foto: Half baked harvest

Uppdatera munkfikat med den här goda och snabba efterrätten. Ge munkarna yta direkt på grillen, värm i stekpanna eller i smörgåsjärnet.

Annons

Du behöver:

8 munkar, gärna sockrade

2-4 msk socker

1 liter jordgubbar

zest från 1 citron

1 tsk vaniljsocker

Ricottacreme:

1 dl färskost

2 dl ricottaost

2,5 dl vispad grädde

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Blanda jordgubbar, socker, zest och vaniljsocker i en skål. Låt stå i cirka 20 minuter.

2. Under tiden, vispa färskosten tills du får en fluffig konsistens. Tillsätt ricotta och den vispade grädden. Vispa tills allt har fluffat till sig. Det kan ta några minuter.

3. Tillsätt vaniljsocker och blanda väl. Ställ blandningen i kylskåpet.

4. Grilla munkarna tills de får en gyllene yta. Låt svalna en aning och halvera dem.

5. Fyll ena halvan med jordgubbar och frosting och lägg på andra halvan. Servera och ät omedelbart.

5. Bakad brie med jordgubbar

Foto: Show me the yummy

Varm brie får en krämig konsistens och smakerna frisätts på ett helt annat sätt än när den är rumstempererad. Tillsammans med sötsyrliga jordgubbar, honung och balsamvinäger är du i hamn.

Annons

Du behöver:

2 msk balsamvinäger

2 msk honung

3 dl skivade jordgubbar

5 msk grovhackad basilika

5 msk rostade pekannötter

1 stor brie

valfria tillbehör, t.ex kex.

Gör så här:

1. Blanda balsamvinäger och honung. Tillsätt skivade jordgubbar, blanda och låt vila i kylskåpet i minst 10 minuter.

2. Sätt ugnen på 175 grader och värm osten i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills den känns mjuk när du trycker på den.

3. Ta ut jordgubbsblandningen och tillsätt basilikan och pekannötterna. Blanda.

4. Toppa brieosten med jordgubbsblandningen och servera.

6. Crostini med jordgubbar och getost

Foto: Foodess

Ett underbart snack, förrätt, efterrätt eller huvudrätt – you name it. Den här goda crostinin med somrig topping går alltid hem.

Annons

Du behöver:

1 baguette

3 tsk olivolja

1,5 dl getost

5 dl skivade jordgubbar

balsamico

en näve mynta eller basilikablad

Gör så här:

1. Skiva baguetten och lägg på en plåt. Pensla med olivolja och rosta lätt i ugnen tills ytorna fått en lätt gyllene färg. Du kan också steka dem lätt i en stekpanna.

2. Låt svalna och bred sedan på getost. Toppa med de skivade jordgubbarna, ringla över balsamicon och garnera med mynta eller basilika.

7. Jordgubbsros

Foto: Ash and crafts

Med hjälp av en vass kniv och lite fingerfärdighet kan du enkelt skulptera en ros ur en jordgubbe. Perfekt att dekorera tårtan med.

Annons

Gör så här:

1. Börja med att skära snitt längst ner på jordgubben och tänk på att inte skära igenom hela vägen. Skär snett inåt i botten, det blir cirka fem snitt.

2. Andra raden gör du likadant med, men denna gång ska du tänka på att lägga snitten mellan de nedersta ”bladen”. Upprepa tills du snittat hela. Toppen skär du i spiralmönster.

Mer utförlig information hittar du här.

8. Jordgubbs- och mangosalsa

Foto: Damn delicious

Kombinationen av sött, syrligt och starkt är ett vinnande koncept. Den här salsan passar som tillbehör och till nachos, men kan även avnjutas som den är.

Annons

Du behöver:

1,5 dl tärnade jordgubbar

1,5 dl tärnad mango

1 jalapeño

2 msk finhackad rödlök

2 msk hackad färsk koriander

2 msk honung

juice från 1 lime

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en skål. Servera.

9. Jordgubbsvinägrett

Foto: The idea room

Dressa salladen med något nytt – varför inte den här ljuvliga vinägretten med jordgubbar som bas?

Du behöver:

2 msk honung

2 msk balsamvinäger

4 msk olivolja

1 tsk äppelcidervinäger

4 stora jordgubbar

salt och peppar

Gör så här:

1. Lägg allt i en matberedare eller blender och mixa tills dressingen är slät.

2. Smaka av med salt och peppar.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons