Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Stekt ankbröst med sötpotatismos och hallonbalsamicosky

10 feb, 2016 
AvRedaktionen
Stekt ankbröst med sötpotatismos och hallonbalsamicosky.
Ankbröst hittar du frysta i välsorterade butiker. Sötpotatis går fortare i ugnen än potatis. En snabbvariant är att skära potatisen i klyftor och rosta dem som klyftpotatis, i stället för mos.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Tid: ca 1 timme

Ankbröst:

2 st ankbröst

salt

nymald peppar

ev. några hallon till dekoration

Sötpotatismos:

600 g sötpotatis

20 g smör

1 dl vispgrädde

0.5 tsk salt

Hallonbalsamicosås:

1 dl sky från formen med ankbrösten

1 msk koncentrerad kalvfond

0.5 dl hallonbalsamico

0.5 dl vatten

1 tsk kinesisk soja

1 msk maizena

1 msk smör

Gör så här:

Börja med sötpotatismoset. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisarna i 2-centimeterbreda skivor. Lägg dem i en ugnsform med lite olivolja. Baka i ugnen cirka 15 minuter tills de är mjuka. Håll varma under folie. Sänk ugnsvärmen till 125°.

Skär försiktigt ett diagonalt rutmönster i ankbröstens skinn. Hetta upp en panna utan fett och bryn brösten med skinnsidan ner 2–3 minuter tills de blir knapriga och får vacker färg. Vänd och bryn köttsidan på samma vis. Salta och peppra generöst.

Lägg brösten i en ugnsform och låt steka klart i ugnen till en innertemperatur av 68–70°. Ta tillvara skyn från formen och häll den i en liten kastrull tillsammans med koncentrerad kalvfond, hallonbalsamico och vatten samt soja. Låt det koka ihop ett par minuter och red av med maizena. Rör ner smöret tills det smält.

Mixa sötpotatisen med en stavmixer tillsammans med smöret i en kastrull. Hetta upp grädden och mixa i den. Värm upp moset snabbt och smaka av med salt. Skiva ankan i fina skivor tvärs över, salta lätt på snittytorna och servera med moset och den goda skyn. Garnera gärna med hallon.

Stekt ankbröst med sötpotatismos och hallonbalsamicosky.
Stekt ankbröst med sötpotatismos och hallonbalsamicosky.

Av: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Assistent och modell: Ellinor Kolmodin

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons