Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Sveriges godaste macka korad på mack-SM

20 nov, 2015 
AvCassandra Lindblom
Johan Blidberg från Solhaga Stenugnsbagei kammade hem segern i mack-SM 2015 med mackan "Susedalen". På mackan hittar vi bondostomelett, kantarellmajonnäs, skogspickles och rökta hasselnötter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Motiveringen:

”Med ett perfekt hantverk, i alla delar, imponerar din macka stort. Smakerna och de olika beståndsdelarna är traditionella, enkla och rena, men på samma gång innovativa. En enkel macka – med avancerat handlag. Helt enkelt.”

Johan blev överlycklig men chockad över vinsten!

– Det känns galet att min macka har blivit vald till Sveriges bästa macka. Jag har alltid haft ett stort matlagningsintresse och ett särskilt intresse för mackor. Att alla år av bakning nu ger utdelning känns helt fantastiskt. Jag vill att alla hemma ska få ta del av min mästerskapsmacka, säger Johan Blidberg.

Här bjuder Johan på receptet på vinnarmackan Susedalen.

Recept: Susedalen

Vinnarmackan Susedalen. Foto: Patric Johansson
Vinnarmackan Susedalen. Foto: Patric Johansson

Recept för 10 mackor

Bröd:

1000 g vatten

1400 g lantvete

200 g emmer

45 g havssalt

300 g aktiv surdeg

Rosta hasselnötterna i torr panna tillsammans med saltet. Slå på vattnet och låt det koka bort medan du skakar pannan. Nötterna ska bli snövita.

Annons

Fyllning bondostomelett:

12 st ägg

1000 g mjölk

500 g grädde

8 g svartpeppar

17 g salt

400 g riven bondost (Alt. annan lagrad ost)

Kantarellmajonnäs:

100 g kantareller

15 g smör eller olja 50 g äggula

15 g dijonsenap

10 g rödvinsvinäger

300 g rapsolja

8 g salt

4 g svartpeppar

Skogspickles:

50 g ättika

100 g socker

150 g vatten

100 g torkade tratt- kantareller

1 st rödlök

Några blad svartkål (Alt. grönkål)

50 g lingon

Rökta hasselnötter:

80 g hasselnötter

15 g rökt salt (Finns i välsor- terade livsmedelsbutiker)

10 g vatten

Topping:

Harsyra

Gör så här:

Blanda alla ingredienser för hand och låt stå i en timme. Knåda ihop degen snabbt och ordentligt. Vik den en gång per timme tre gånger. Baka ut degen till önskade limpor och ställ kallt.

Gör bondostomeletten genom att blanda allt och baka av i kapselplåt i 150 grader i 45-50 min.

Stek kantarellerna i smör eller olja. Mixa dem med äggu- la, senap, salt, peppar och vinäger. Blanda i oljan lång- samt så att en krämig majonnäs bildas. Blir den för tjock, ta i några droppar vatten.

Gör skogspickles genom att koka upp och blanda ihop socker, ättika och vatten. Slå över trattkantarellerna. Skiva löken och lägg i lagen. Svartkålen skärs i lagom bitar och läggs i tillsammans med lingonen precis före servering.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons