Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Tacos med lutfisk – perfekt till fredagsmyset!

02 nov, 2017 
AvRedaktionen
Tostada med lutfisk.
Lutfisk är en klassiker på julbordet, men faktum är att (den ibland något utskällda) fisken passar året om, speciellt vid lite festligare tillfällen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När Lutfiskens vänner anordnade pressträff på Melanders i Söderhallarna i Stockholm bjöd Thomas Sjögren, Årets kock 2015, på den lite annorlunda anrättningen tostada med lutfisk, chipotlemajonnäs, limesyrad silverlök och avokado.

– Jag tänkte vi skulle få in lutfisken i fredagsmyset, säger Thomas.

Thomas Sjögren har fyra år i rad hittat på ett nytt recept till Lutfiskens vänner. Tanken är de yngre generationerna ska få upp ögonen för råvaran.

– Jag gillar verkligen traditionsmaten men det är många unga som är skeptiska eller som inte ens har prövat lutfisk. Det beror ju på hur man har växt upp.

Här är receptet på Thomas tostada med lutfisk, chipotlemajonnäs, limesyrad silverlök och avokado.

Tostada med lutfisk

(Förrätt, 4 personer)

Du behöver:

500 g lutfisk

Chipotlemajonnäs:

3 chipotle-chilifrukter

1 msk tomatpuré

3 dl matolja

1 ägg

1 tsk senap

1 lime

Limesyrad silverlök:

1 silverlök

2 lime

2 tsk socker

1 tsk oregano

Annons

Till servering:

4 torkade eller friterade tortilla

1 avokado

1 kruka koriander

5 rädisor

salt

Gör så här:

Vattna ur lutfisken cirka 4 timmar, tillaga fisken i ugn under folie på 200 grader i 25 minuter eller 10 minuter i mikro på full effekt. Låt fisken svalna i sin vätska och plocka sedan ner lutfisken i mindre bitar. Salta före servering.

Chipotlemajonnäs: Värm upp oljan med chili och tomatpuré till det börjar bubbla. Låt svalna och sila sedan av chilin.

Vispa ihop ägg, senap, limejuice och en nypa salt. Tillsätt oljan i en tunn stråle tills majonnäsen tjocknat. Smaka av med salt.

Limesyrad silverlök: Skala och skiva silverlöken fint, pressa över limen och strö på sockret. Krydda löken med oregano och låt dra till servering.

Servering: Skiva avokadon och dela rädisorna. Toppa chipsen med lutfisk, silverlöken, chiptlemajonnäsen, rädisa, avokado och garnera med koriander.

Tostada med lutfisk, chipotlemajonnäs, limesyrad silverlök och avokado.
Tostada med lutfisk, chipotlemajonnäs, limesyrad silverlök och avokado.

Vad ska man dricka till lutfisk?

Lutfisken i sig har inte någon kraftig smak så det hänger mycket på tillbehören vad som passar. Både öl och mjölk har sina anhängare och i Norge korkar de upp röd bordeaux vid festligare tillfällen. Lutfiskentusiasten och vinskribenten Bengt-Göran Kronstam brukar utan att tveka rekommendera sött vin från Sauternes.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons