Annons

Annons

5 goda tillbehör till grillat

Bjud in vännerna, tänd grillen och laga en härlig festmeny. Tillbehör som BBQ- och romescosås, majssalsa, coleslaw och focaccia tar det grillade till nya höjder.

1. BBQ-sås till spareribs

BBQ-sås till spareribs.

BBQ-sås till spareribs.

Receptet ger 8 dl sås, vilket räcker till ca 1,5-2 kg ribs. Tänk på att lägga köttet i marinad dagen före. Sås som blir över kan förvaras i en förpackning med lufttätt lock i ett par veckor i kylskåp.

Annons

6 personer

Du behöver:

5 dl ketchup
2 dl farinsocker
1 dl honung
1 dl worcestershiresås
1 msk senap
3 msk kinesisk soja
2 vitlöksklyftor, krossade
1 msk rökt paprikapulver
½ dl neutral olja
½ dl äppelcidervinäger

Gör så här:

Blanda alla ingredienser 
i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Rör tills sockret är löst och låt sedan såsen svalna.

Pensla köttet i rikligt med sås och låt marinera i ett dygn i kylskåp. Grilla sedan i 8–10 minuter på varje sida. Skär i mindre bitar före serveringen.

2. Majssalsa med senapsdressing

Majssalsa med senapsdressing.

Majssalsa med senapsdressing.

Supergott till grillat nötkött. Testa även att servera den till hemgjorda burgare.

6 personer

Du behöver:

4 majskolvar med blast
½ gurka
ett knippe bladpersilja

Senapsdressing:

1 msk äppelcidervinäger
1 msk grovkornig senap
6 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Grilla majskolvarna med blasten kvar i 25–30 minuter, tills blasten är helt svart.

Låt majskolvarna svalna och ta därefter bort blast och trådar. Skär av majskornen från kolven med en vass kniv och lägg dem i en skål.

Halvera gurkan på längden och skrapa bort kärnorna med en sked. Skär gurkan 
i fina tärningar. Hacka persiljan.

Rör ihop äppelcidervinäger och senap och tillsätt sedan olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Blanda gurka och persilja med majsen och vänd ner dressingen.

3. Romescosås

Romescosås.

Romescosås.

Såsen tar lite tid att göra men den är väl värd ansträngningen. Den passar till alla sorters 
grillat kött men är även god som dipp till grönsaker eller som tillbehör till nybakat bröd.

6 personer

Du behöver:

4 röda chili
2 skivor vitt bröd
100 g sötmandel
1 msk olivolja
1 tsk sambal oelek
4 tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk sherryvinäger
½ dl olivolja

Gör så här:

Lägg chilin på en varm grill och stek tills skalet är svart på alla sidor. Det går även bra att göra under grillelementet i ugnen. Lägg chilifrukterna i en kastrull med lock och låt vila i 10 minuter (då lossnar skalen lättare). Dra sedan av skalen. Kärna ur chilin och skär den i mindre bitar.

Skär brödet i tärningar. Rosta mandel och brödtärningar i olivolja i en stekpanna tills brödet är gyllene. Rör ner sambal oelek och dra från värmen.

Skär tomater i kvartar och skrapa ur och släng kärnorna. Lägg tomatbitarna i en matberedare tillsammans med chili, mandlar och bröd. Tillsätt vitlök och sherryvinäger och mixa till en grov puré. Tillsätt olivolja, lite i taget, och mixa till en tjock sås. Såsen håller sig i en vecka i kylskåp i en lufttät förpackning.

4. Coleslaw med citrondressing

Coleslaw med citrondressing.

Coleslaw med citrondressing.

Krämigt tillbehör som passar till alla 
typer av grillat kött.

Till receptet >>

5. Focaccia med frön

Focaccia med frön.

Focaccia med frön.

Degen går att göra kvällen innan och baka ut när det passar nästa dag.

Till receptet >>

Recept & styling: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Andra gillar också:

(22)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar