ANNONSSAMARBETE MED FOLKOFOLK

3 skaldjursrätter att äta tillsammans med ett glas Chardonnay

Vad passar bättre en solig vårkväll än skaldjur och ett glas friskt vitt?

Skaldjur med örter, grönsaker och olivolja är både lyxigt, gott och fräscht på middagsbordet.
Servera med ett glas friskt, fruktigt Chardonnay Grillo.

Vongole

En italiensk klassiker!

4 portioner
Tid: 30 minuter

Du behöver:

1 kg små musslor, renskrubbade
1 handfull färsk persilja
4 klyftor vitlök
10 små tomater
1,5 torkad röd chili
2,5 dl vitt vin
400 gram spaghetti
salt och peppar
olivolja

Gör så här

Titta igenom alla musslor så att alla är stängda. Om någon är öppen; knacka lätt på den, om den inte stänger sig kan du slänga den.
Koka upp vatten i en stor kastrull till pastan. Häll i en nypa salt i vattnet.
Hacka vitlöken, persiljan och tomaterna.

Koka pastan.
Hetta upp en stor stekpanna med ett lock på.

När pastan har cirka 5 minuters koktid kvar öppnar du locket på stekpannan och häller i 3-4 väl tilltagna matskedar olivolja- Rör sedan ner persiljan, vitlöken och salt och peppar. Smula ner den torkade chilin och addera även tomaterna. Rör runt ordentligt och när du ser att vitlöken börjar få färg – häll i musslorna och vinet. Rör om och sätt på locket.
Efter några minuter kommer musslorna att öppna sig. Titta efter då och då och skaka på pannan så att det blandas då och då. När du ser att alla (eller de flesta) musslorna öppnat sig drar du stekpannan från värmen. Om du ser några musslor som inte öppnat sig kan du slänga dem.

Häll över din klara pasta över blandningen och strila över olivolja.

Rör runt och låt blandningen vara kvar på värmen några minuter. Servera sedan direkt tillsammans med en god bit bröd och ett glas Chardonnay.

Pilgrimsmusslor med sparris

Sparris och pilgrimsmusslor passar utmärkt ihop och skapar en lyxig och hälsosam middag.

4 portioner
Tid: 30-40 minuter

Du behöver:

2 teskedar olivolja
8 pilgrimsmusslor
2 shalottenlökar
1 nypa röd chili
1,5 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1/5 dl grönsaksbuljong
1 knippe sparris
salt och peppar
1 knippe ärtskott

Gör så här

Hacka löken, chilin och vitlöken.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och fräs sparrisen med salt och peppar i 10-15 minuter. Skaka pannan och rör om ofta.

Hetta upp olivolja i en annan stekpanna på medelhög värme. Lägg i pilgrimsmusslorna och stek i ca två minuter.
Lägg i löken, chilin och vitlöken i pannan med musslorna.
Häll i vinet och låt puttra kort tills vätskan avdunstat, häll då i buljongen och koka i två minuter. Ta av pannan från värmen.

Lägg upp sparrisen på tallrikar och placera musslorna över sparrisen. Toppa med ärtskott som en fin grön dekoration.

Frästa tigerräkor på spett

Persiljedoftande räkor är en somrig, välsmakande och medelhavsrätt som går supersnabbt och enkelt att laga till.

4 portioner
Tid: 5-10 minuter

Du behöver:

Olivolja
1 knippe färsk persilja
3-4 vitlöksklyftor
1 paket miljömärkta tigerräkor

Gör så här

Hacka vitlöksklyftorna och persiljan.

Hetta upp en stekpanna och häll i olivoljan.
Lägg i räkorna, stek på hög värme tills de börjar se rosa ut.
Lägg i hackade vitlöken och fortsätt steka. Rör runt hela tiden.
När det ser färdigt ut – häll på persiljan och krydda med salt och peppar.

Trä på räkorna på spett – klart!

Alla rätterna passar perfekt att servera med det ekologiska, friska och fruktiga vita vinet Pasqua Chardonnay Grillo.

Druvorna kommer från Sicilien och smaken vittnar om medelhavsklimatet med toner av melon, päron, citrus och vita blommor.

Chardonnay Grillo finns på Systembolaget och kostar 75 kr.

Läs mer om det ekologiska vinet och det italienska familjeföretaget Pasqua här.

Andra gillar också:

(308)

Senaste från ELLE mat & vin
ANNONSSAMARBETE MED FOLKOFOLK



Laddar