Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Ugnsbakad kycklinggryta med polenta

24 mar, 2017 
AvRedaktionen
Ernst Kirchsteiger bjuder här på ett gott recept på ugnsbakad kycklinggryta med polenta. Oliverna blir pricken över i, eftersom smaken koncentreras i ugnen.
Annons

Receptet är hämtat från kokboken ”I det enkla bor det goda” (Bonnier fakta) av Ernst Kirchsteiger.

– Ofta är det de opretentiösa rätterna som denna som överraskar mest. Oliverna blir pricken över i. När de hettas upp i ugnen koncentreras deras smak. Välj gärna en kryddigare marockansk mynta, berättar Ernst.

Ugnsbakad kycklinggryta

4 personer

Du behöver:

1 ekologisk kyckling, 1 1/2–2 kg

4–5 vitlöksklyftor

2 tsk flingsalt

1/2 tsk nymald vitpeppar

1 knippe färsk marockansk mynta (Obs! inte pepparmynta)

2–3 msk olivolja

2 ekologiska citroner

2–3 färska lökar

2 msk flytande honung

30 urkärnade kalamataoliver

Polenta:

7 1/2 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar

1 1/2 dl polenta

50 g smör

100 g grovriven parmesanost

Gör så här:

Värm ugnen till 200°. Stycka kycklingen i bitar och dela filéerna i två delar. Lägg allt i en gryta med lock, gärna i gjutjärn.

Skala vitlöken och hacka grovt. Lägg vitlök, flingsalt och peppar i en mortel och stöt till en grov pasta. Plocka bladen från myntan och mosa dem med vitlökspastan i morteln. Häll i olivolja och rör om. Fördela vitlöksblandningen över kycklingen och blanda väl.

Annons

Skölj citronerna och pressa saften över kycklingen. Citronhalvorna kan du också lägga ner i grytan för extra syra. Skölj löken och skär den i grova bitar, inklusive blasten. Lägg ner löken i grytan. Strö över lite extra flingsalt och ta några tag med peppar- kvarnen. Ringla över honungen. Fördela oliverna i grytan.

Lägg på locket och tillaga mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Ta sedan av locket och gratinera i ytterligare 20 minuter så att grytan får lite färg. Höj värmen de sista minuterna för en fin yta.

Koka upp vatten och buljongtärningar till polentan. Vispa ner polentan och smöret. Låt sjuda i 8–10 minuter under omrörning. Rör ned osten i polentan och servera tillsammans med kycklinggrytan.

Ugnsbakad kycklinggryta. Foto: Ulrika Ekblom
Ugnsbakad kycklinggryta. Foto: Ulrika Ekblom

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons