Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

7 anledningar att äta vattenmelonkärnor

20 mar, 2017 
Brukar du pilla ur och slänga bort kärnorna ur vattenmelonen? Gör inte det! De små svarta kärnorna är nämligen fulla av nyttigheter.
Annons
Vattenmelonkärnor är nyttigt! Foto: Shutterstock
Vattenmelonkärnor är nyttigt! Foto: Shutterstock

Vattenmelonkärnor kan och bör ätas, de är fyllda med mängder av nyttigheter som är bra för kroppen. Grodda, rosta eller krossa kärnorna och ät som snacks, lägg i en sallad eller använd som topping i valfri rätt. Kärnorna går även att brygga te på, vilket kan användas för att rensa ut gifter ur njurarna.

Här är sju anledningar att äta vattenmelonkärnor:

1. De innehåller magnesium

Vattenmelonkärnorna är rika på magnesium, vilket är nödvändigt för många av kroppens funktioner, bland annat för hjärtat, nerverna och musklerna.

2. Du får i dig vitaminer och järn

Vattenmelonkärnorna innehåller A-, B- och C-vitamin samt järn, vilket är viktigt för kroppens syresättning. Kärnorna är därför ett perfekt mellanmål för att undvika järnbrist.

Annons

3. De är bra för huden

Kärnorna innehåller aminosyror, antioxidanter och lykopen som är bra för din hud, blodomloppet och för hjärtat. Fettsyrorna i kärnorna hjälper huden att hålla sig strålande, återfuktad och mjuk.

Pastasallad med vattenmelon, prosciutto och chevre.
Pastasallad med vattenmelon, prosciutto och chevre.

4. De är bra för din matsmältning

Vattenmelonkärnorna innehåller fibrer som är bra för matsmältningen och för att upprätthålla en nöjd, välfungerande mage.

5. De är kalorisnåla

Kärnorna innehåller få kalorier i jämförelse med andra snacks och liknande frön, så du kan mumsa i dig en extra handfull eller två med gott samvete.

Annons

6. De är bra för håret

Koppar i rostade vattenmelonkärnor är bra för håret eftersom att koppar behövs för att producera melanin. Melanin i sin tur ger håret sin färg och skyddar dig från solens skadliga UV-strålar.

7. De innehåller protein

De små svarta kärnorna är packade med protein, vilket gör dem till ett utmärkt tillägg i en matig sallad.

Grillad vattenmelon med fetaost och mynta.
Grillad vattenmelon med fetaost och mynta.

Källor: Hefty, Stegförhälsa.se, Huffington post, Healthline

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons