Annons

Annons

Veckans ljuvliga helgmeny!

Inför helgen bjuder vi på en trerätters middag från årets vinnare i det stora matbloggspriset, Karin Högberg.

Karin kammade hem priset som årets matbloggare den 10 november och har nu knåpat ihop en härlig meny med recept från hennes bok, från boken Karins kök – Mat och minnen från Mollösund!

Annons

Och visst låter det magiskt med en grön ärtcrème med kräftstjärtar till förrätt följt av en krämig Spaghetti frutti di mare till varmrätt och en frisk semifreddo till dessert.

Här hittar du recepten! 

grîn Ñrtrîra med krÑftstjÑrtar

Grön ärtcrème med kräftstjärtar och stenbitsrom 8 förrättsportioner

Den klassiska franska soppan Crème Ninon baserar på vitt vin och gröna ärtor och är inspirationen till den här ärtcrèmen. Jag serverar den som förrätt med kräftstjärtar och stenbitsrom. Det är också gott att servera crèmen på en skiva hårt bröd eller toast.

500 g gröna ärtor

2 dl creme fraiche

Saft från ½ citron

1 msk olivolja

Salt och peppar

Mixa ärtor, crème fraiche och olivolja till en slät kräm med en stavmixer. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar.

200 g kräftstjärtar i lag

50 g stenbitsrom (eller annan röd rom)

1 msk olivolja

Saft från ½ citron

Salt och peppar

Hacka kräftstjärtarna grovt och blanda med romen, saften av citronen och salta och peppra. Servera som topping på ärtcrémen.

frutti di mare 2

Spaghetti frutti di mare 4 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 burk körsbärstomater

1 krm torkad chili

2 dl vitt vin

300 g blandade skaldjur t.ex. räkor, kräftor bläckfisk och hjärtmusslor

1 dl hackad persilja

1 dl hackad basilika

Olivolja

1 citron

Skala och hacka löken och vitlök fint. Ringla lite olivolja i en kastrull och fräs löken och vitlöken tills den mjuknat. Tillsätt körsbärstomaterna och vinet. Skrubba musslorna ordentligt och släng de som är öppna och inte stänger sig när du knackar på skalet. Tillsätt musslorna i tomatsåsen och lägg på ett lock och koka i ca 5 minuter. Koka spaghetti till 4 personer enligt anvisning. Ta upp musslorna med en hålslev, släng de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt chili, persilja och basilika i tomatsåsen och salta och peppra. Blanda spaghettin med tomatsåsen och tillsätt skaldjur och musslor. Servera med citronklyftor.

semifreddo med mango

Semifreddo med mango

5 dl vispgrädde

3 äggvitor

½ dl socker

3 äggulor

1 ½ dl socker

100 g mascarponeost

2 mango

1 nypa vaniljpulver (jag använder det ekologiska)

200 g blandade bär till servering

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa därefter äggvitorna med socker tills du har en fast och glansig marängsmet. Vispa slutligen grädden och rör ner mascarponen. Blanda gräddblandningen med äggulorna och vänd därefter ner marängsmeten Skala mangon och skär den i mindre bitar. Mixa till en slät puré med hjälp av en stavmixer och vänd ner i glassmeten. Lägg plastfolie i en kakform (ca 1,5 liter) och häll i smeten. Frys i ca 3 timmar och låt tina ca 2o minuter före servering.

Här kan ni kika in på årets matblogg, Karins blogg Trattoria >>

Här hittar du fler recept av Karin >>

Andra gillar också:

(112)
Annons

Annons
Annons


Annons

Laddar