Annons

Annons

10 snabba vegetariska luncher

Oavsett om du är vegetarian eller inte är det både gott och nyttigt att äta vegetariskt. Varför inte testa en vegetarisk vecka? Recepten är beräknade för en person.

Kryddig linssoppa. Foto: IBL

Kryddig linssoppa. Foto: IBL

1. Kryddig linssoppa

Fräs 1 tärnad gul lök, 1 tärnad morot och 1 näve tärnad majrova i lite olivolja i några minuter. Tillsätt 1/2 tsk spiskummin och en nypa chiliflagor. Fräs i några minuter och tillsätt 2 msk torkade röda linser och 5 dl grönsaksbuljong. Låt småkoka tills linserna mjuknat, cirka 20 minuter.

2. Matiga mackor med hummus

Bred ett tjockt lager hummus på 2 skivor mörkt bröd med frön. Riv över 1 morot, toppa med lite babyspenat, ringa lite olivolja över och lägg ihop till en sandwich.

3. Ost- och sötpotatisomelett

Koka 1 hackad sötpotatis tills den är mjuk. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs 1 skivad gul lök tills den karamelliserat. Tillsätt sötpotatisen och fräs i någon minut. Vispa 2 ägg, salta och peppra och rör ner 2 msk riven cheddar eller gruyère. Häll blandningen i stekpannan och lyft i omeletten då och då så att äggblandningen kan rinna ner. Avsluta med att ge den lite färg under grillen i ugnen. Servera i tårtbitar, varm eller kall.

4. Ugnsrostad zucchini med rödlök på risbädd

Lägg 1/2 tärnad zucchini tillsammans med 1 rödlök i klyftor på en bakpappersklädd plåt. Ringla över rejält med olivolja, salta och peppra. Grilla i ugnen på 200° tills grönsakerna mjuknat och fått färg. Koka 50 g råris enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda saften från 1/2 citron, 1/2 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk spiskummin och 1 msk olivolja. Rör ihop allt.

5. Bön- och ostenchilada

Låt en burk blandade bönor rinna av, rör ner 1 msk Heinz chilisås, salta och peppra. Skeda upp på en stor vetetortilla, strö över 2 msk riven cheddarost och lite strimlad sallad. Vik ihop och servera.

6. Bang bang-nudelsallad

Koka 50 g äggnudlar enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av. Lägg i en skål tillsammans med 2 skivade salladslökar, en näve hackade sockerärter, 4 babymajs delade på längden och 1/3 hackad urkärnad chili. Blanda 1 msk sesamolja, 2 msk japansk soja och häll över tillräckligt med kokande vatten så att det blir en bra dressing. Rör samman allt.

7. Couscous med sultanrussin och mandel

Lägg 50  g couscous i en skål tillsammans med 1 msk sultanrussin. Blanda 1  dl kokande vatten med 1  msk harissa och häll över couscousen. Täck med plastfolie och låt stå att svälla i 5  minuter. Hacka 1 bit inlagd paprika och rör ner. Strö över 1  msk rostad flagad mandel och servera.

8. Puttanesca-pastasallad

Koka 75 g penne enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av. Lägg i en skål och tillsätt 2 hackade tomater, 1/2 fint skivad rödlök, 1 msk avrunnen kapris, 1/2 urkärnad och hackad chili och 1 näve hackade svarta oliver. Häll över 1 msk olivolja och 1 tsk balsamvinäger. Rör om.

9. Sallad med borlottibönor och tomat

Blanda 2 hackade tomater, 1 finhackad schalottenlök, 1 msk rödvinsvinäger, 1/2 tsk dijonsenap, 1 msk olivolja och 1/2 näve hackad slätbladig persilja. Rör ner 1 burk avrunna borlottibönor.

10. Asiatisk grönsakslåda

Blanchera 1 näve broccolibuketter i 2 minuter, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Rör runt med 2 msk ärter, 2 msk edamame­bönor, 6 halverade körsbärstomater, 3 skivade rädisor och 1 hackad salladslök. Vispa ihop 1 msk japansk soja, 1/2 tsk sesamolja och 1 tsk balsamvinäger till en dressing. Rör ner i grönsakerna.

Relaterade recept:

10 snabba rätter på en burk tonfisk
10 enkla rätter med lax
10 enkla recept med kycklingfiléer
10 saker att göra med en burk tomater

Annons

Av: Janine Ratcliffe

(94)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar