Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

5 goda mackor med rester från julmaten

25 dec, 2018 
Goda mackor med rester från julmaten.
Har du en massa julmat över? Här är fem goda mackor som du kan göra av till exempel julskinkan, köttbullarna och laxen. Du slipper slänga mat och är snäll mot både plånboken och miljön. Dessutom är restmackorna ljuvligt goda!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Varma mackor med julskinka, chutney och julost

 Varma mackor med julskinka, chutney och julost.
Varma mackor med julskinka, chutney och julost.

Tillagningstid: 15 minuter

Du behöver:

2 skivor bröd

smör

4 skivor mild ost (t ex gouda, julost eller edamer)

4 skivor smakrik ost (t ex kryddost, stilton eller lagrad cheddar)

1 stor skiva julskinka

2 tsk färdig mango chutney (gärna en lite starkare variant)

Gör så här:

1. Bred smör på brödet.

2. Lägg ett lager mild ost och ett lager stark ost på varje brödskiva.

3. Lägg skinkan på en av skivorna och bred ut mango chutneyn.

4. Lägg ihop bröden till en dubbelmacka. Grilla i smörgåsgrill eller stek i grillpanna.

5. Dela brödet i två trekanter och servera.

2. Köttbullemacka med snabbpicklad rödkål

Köttbullemacka med snabbpicklad rödkål.
Köttbullemacka med snabbpicklad rödkål.

Snabbpicklad rödkål till 8 smörgåsar

250 g rödkål

1 krm salt

2 msk äppelcidervinäger

1 tsk strösocker

Annons

Gör så här:

1. Skär eller hyvla rödkålen tunt.

2. Lägg den i en kål och strö över salt. Krama kålen med händerna så att saltet fördelas jämt. Låt stå i 10 minuter.

3. Rör ut socker i äppelcidervinäger. Rör tills sockret är löst.

4. Häll vinägern över kålen och blanda runt.

Köttbullemacka

1 skiva bröd

smör

salladsblad

4 köttbullar

2 msk snabbpicklad rödkål

Gör så här:

1. Bred smör på brödet och lägg på sallad.

2. Halvera köttbullarna och lägg på dem på brödet.

3. Toppa med rödkål.

3. Vörtbröd med cheddarröra och äpple

 Vörtbröd med cheddarröra och äpple.
Vörtbröd med cheddarröra och äpple.

Tillagningstid: 20 minuter

Cheddarröra till 4 smörgåsar

100 g lagrad cheddar

1 dl crème fraiche (34%)

1 tsk sötstark senap

Annons

1 msk hackad gräslök

ett par droppar tabasco

Gör så här:

1. Skär osten i fina tärningar.

2. Rör ihop ost, crème fraiche, senap och gräslök. Smaka av med tabasco.

Cheddarmacka

1 skiva vörtbröd

smör

salladsblad

2 msk cheddarröra

1/4 syrligt äpple

Gör så här:

1. Bred smör på vörtbrödet och toppa med sallad.

2. Klicka ut röran på brödet.

3. Kärna ur äpplet och skär det i tunna klyftor.

4. Toppa cheddarröran med äpple.

4. Laxmacka med gurksallad

Laxmacka med gurksallad.
Laxmacka med gurksallad.

Tillagningstid: 15 minuter

Gurksallad till 4 smörgåsar

1 gurka

1 1/2 dl grekisk yoghurt

1 msk hackad dill

1/2-1 msk riven färsk pepparrot

ca 1 krm salt

Gör så här:

1. Skala gurkan och halvera den sedan på längden. Skrapa ur kärnorna med en liten sked. Skär sedan gurkan i tunna skivor.

Annons

2. Rör i en skål ihop gurka, yoghurt och dill. Smaka av med pepparrot och salt.

Laxmacka

en bit Hönökaka

ca 1/2 dl gurksallad

1-2 skivor gravad/rimmad/rökt lax

dillvippor till garnering

Gör så här:

1. Klicka ut gurksalladen på Hönökakan.

2. Toppa med lax och dillvippor.

5. Rostat bröd med grönkålspesto och avokado

Rostat bröd med grönkålspesto och avokado.
Rostat bröd med grönkålspesto och avokado.

Tillagningstid: 20 minuter

Grönkålspesto till 8 smörgåsar

200 g grönkål

40 g valnötter eller sötmandel

1 vitlöksklyfta

1 msk pressad citronsaft

1 1/2 dl olivolja

ca 1 krm salt

Gör så här:

1. Repa grönkålen och lägg den i kokande vatten i 1 minut. Häll av i en durkslag och spola kålen i kallt vatten.

2. Krama hur bladen ordentligt med händerna och lägg dem i en mixerskål.

3. Tillsätt nötter/mandel, citronsaft, skalad vitlök och olivolja. Mixa till en jämn smet.

4. Smaka av med salt

Avokadomacka

1 skiva LingonGrova

2 msk grönkålspesto

1/2 tomat

1/2 avokado

smörgåskrasse

Gör så här:

1. Rosta brödskivan och bred på pesto.

2. Skiva tomat och avokado och lägg på mackan.

3. Toppa med krasse.

Recept: Ylva Porsklev

Foto: Stefan Wittainen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons