Annons

Annons

5 livsmedel som botar bakfyllan – på riktigt

Hur botar man bakfylla? Det vet inte ens forskarna – men med den här maten kommer du snabbare på fötter igen. Vi har de bästa tipsen på vad din kropp behöver just nu.

Ägg och bacon kan hjälpa till att bota bakfyllan. Foto: Shutterstock

Ägg och bacon kan hjälpa till att bota bakfyllan. Foto: Shutterstock

Varför blir man bakfull?

Att vakna dagen efter med en känsla av ”betongkeps” beror på vitamin- och mineralbrist i kombination med rubbad vätskebalans. Men eftersom alkoholen både är fettlöslig och vattenlöslig kan den ställa till med oreda i princip varje cell i vår kropp.

Annons

Forskarna har därför svårt att säga exakt varför vi blir bakis och det är därför svårt att få fram ett ordentligt botemedel.

Hur bokat man bakfylla?

Det bästa du kan göra – förutom att dricka mindre – är egentligen att försöka få i dig vätska, och så många olika vitaminer och mineraler som möjligt för att återställa balansen. Till exempel är multivitaminjuice bättre än enbart vatten eftersom vi behöver mineralerna för att kunna ta upp vätskan.

Här är fem starka tips för en snabbare comeback från bafyllan:

1. Ägg

Ägg och bacon eller några salta, stekta ägg på ett knäckebröd kan göra under för baksmällan. Eller varför inte äggröra med några bitar ost och tomat? Ägg innehåller nämligen taurin som har visat sig reversera leverskador som kan vara en följd av alkoholkonsumtion.

Recept: Ägg och bacon-muffins

agg-bacon-muffin

2. Citrusfrukter

En apelsin, några glas citronvatten eller kanske en halv grapefrukt. C-vitamin är en vattenlöslig vitamin som kroppen får brist på när du dricker alkohol. Förutom att det är en livsnödvändig vitamin visar studier på att C-vitamin hjälper kroppen att förbränna etanolen i alkohol lättare.

Recept: Citruskick med citron, lime och rörsocker 

Citruskick. Foto: VKStock

Citruskick. Foto: VKStock

3. Spenat och banan

Varken bananpannkakor eller spenatsoppa låter kanske som en dröm när kroppen kräver fett och salt men sanningen är att både banan och spenat innehåller kalium, ett ämne som är nödvändigt för att vi ska fungera optimalt. När vi dricker alkohol bryts mineralämnet kalium ner och vi behöver således fylla på förrådet igen.

Recept: Pocherat ägg, spenat och smulat bacon på rostat bröd

Pocherat ägg, spenat och smulat bacon på rostat bröd.

Pocherat ägg, spenat och smulat bacon på rostat bröd.

4. Inlagd gurka

(Nej, bostongurkan på cheeseburgaren räknas inte.) I inlagd gurka finns vinäger, vatten och natrium; en elektrolyt vi förlorar när vi dricker alkohol. Förutom att reglera nervsystemet hjälper natrium kroppen att absorbera vätska när den är som mest i behov av det.

Recept: Kycklingsallad med inlagd gurka

kycklingsallad-inlagd-gurka

5. Blåbär

En tallrik mjölk och blåbär är underskattat dagen efter. Dels för den goda smaken men också då blåbär innehåller elektrolyter som påverkar cellernas vätskebalans. Även avokado (sa någon guacamole?), banan och potatis (saltade potatisklyftor, kanske?) innehåller de värdefulla elektrolyterna.

Recept: Chiapudding med blåbärssoppa och grekisk yoghurt

Chiapudding med blåbärssoppa och grekisk yoghurt.

Chiapudding med blåbärssoppa och grekisk yoghurt.

Vad hände med ”en liter Coca Cola och en kebabpizza med extra vitlökssås”? Lugn, bara lugn. Mår du bättre av en pizza med extra allt – ät en i så fall. Ibland är fett och snabba kolhydrater precis vad själen behöver.

(294)

Annons

Laddar