Annons

Annons

5 smaskiga varianter på varm choklad

Varm choklad går att variera på många olika sätt. Smaksätt den med nutella eller kardemumma, addera lite havssalt eller spetsa den med bourbon. Här är 5 smaskiga recept som definitivt går hem i höst!

1. Varm choklad med nutella

Du behöver (för 4 koppar):
1 liter mjölk
2 msk nutella
2 msk kakaopulver
2 msk socker

topping (om du vill)
minimarshmallows
krossade nötter
extra nutella
chokladflarn

Annons

Gör så här:
Värm upp mjölken i en kastrull tills det börjar ryka lite lätt. Häll i kakaopulver och socker, rör om. Häll sedan i nutellan och häll upp i fyra koppar. Toppa med valfri topping, förslagsvis minimarshmallows och extra nutella.

Se även vår video!

 

2. Varm choklad med kardemumma

Du behöver (för 1 kopp):
1 msk kakao av god kvalitet
2 msk ljust muscovadosocker
1/2 tsk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde

Gör så här:
Blanda kakao och muscovadosocker i en stor kopp.
Stöt kardemumman i en mortel och koka upp den tillsammans med mjölken.
Slå på lite av den varma mjölken i koppen och rör om till en chokladsmet.
Häll i resten av den varma mjölken, toppa med lättvispad grädde och lite muscovadosocker.

3. Varm choklad med Smore’s

Du behöver (för 2 koppar):
2 dl mjölk
1 dl vatten
1/4 dl kakao
2 msk chokladsås
2 msk socker
1 krm salt
1/2 dl marshmallows

Gör så här:
Sätt ugnen på ”grill”. Hur varmt du ska ha beror på vilken ugn du har, testa dig fram och börja vid 125 grader. Blanda mjölk och vatten i en kastrull och värm upp vätskan på medelhög värme i ett par minuter. Häll sedan i kakao, socker och salt och vispa lätt. När allt är blandat häller du i vätskan i två ugnssäkra koppar. Fyll upp med marshmallows i båda och ställ dessa på ett galler i ugnen. Håll koll så att marshmallowsen får en gyllenbrun färg, då är det dags att ta ut kopparna (obs: använd en grytlapp!). Häll över chokladsås och servera genast.

4. Varm choklad med havssalt

Du behöver (för 2 koppar):
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
100 g hackad mörk choklad (70 %)
1 msk socker
1 krm havssalt
1 äggula

Gör så här:
Häll mjölk, grädde och choklad i en kastrull ihop med socker och salt. Värm upp på medelhög värme tills chokladen är smält. Smaka av om du eventuellt vill ha en mer salt smak, tillsätt i så fall mer. Ta bort kastrullen från pannan och ha i äggulan. Vispa upp till en krämig smet. Sila chokladdrycken och häll sedan upp i två koppar.

5. Varm choklad med bourbon

Du behöver (för 2 koppar):
4 dl mjölk
50 gram hackad mörk choklad (70 %)
1 krm vaniljpulver
1,5 msk bourbon
0,5 dl grädde
ev. 0,5-1 tsk socker

Gör så här:
Häll mjölk, vaniljpulver och mörk choklad i en kastrull och värm upp på medelhög värme tills chokladen har smält. Rör om under tiden. Häll därefter i whiskyn och rör om. Häll i 0,5 tsk socker om du önskar en sötare smak. Häll upp i två koppar och toppa med vispad grädde och pudrad kakao.

(0)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar