Annons

Annons

Äppelpaj med salt kolasås

Ta vara på säsongens äpplen och baka en ljuvlig äppelpaj. Kolasåsen blir underbart god och håller upp till en vecka i kylen, om det skulle bli något över!

Äppelpaj med salt kolasås.

Äppelpaj med salt kolasås.

6 personer
Tid: 40 minuter + 4 timmar för såsen

Äppelpaj:

100 g smör
2 msk socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
7 äpplen (skalade, urkärnade och skivade)
2 msk råsocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Annons

Salt kolasås:

1 burk kondenserad mjölk
4 msk grädde
flingsalt

Gör så här:

Börja med kolasåsen, som tar lite tid. Täck en oöppnad burk med kondenserad mjölk med vatten och koka i 3–4 timmar under lock i en gryta med vatten. Burken måste vara täckt med vatten hela tiden annars kan burken explodera. Öppna och rör i 3–4 msk grädde, beroende på vilken konsistens du vill ha samt 2 nypor flingsalt. Förvara såsen i en plastburk med lock i kylen.

Sätt ugnen på 200°. Mixa smör, socker, vetemjöl och havregryn till en smuldeg. Lägg 6 äpplen i smorda portionsformar, spara ett till dekoration. Pudra över lite råsocker, kanel och kardemumma samt täck med smuldegen. Ställ in äppelpajerna i mitten av ugn-en och grädda tills degen fått en ljusbrun färg, cirka 10–15 minuter.

Dekorera med färska äppelklyftor, kolasås och pudra över kanel.

Av: Isabelle Olander
Foto: Lena Grenfelt
Recept: Filippa Löf-Ersson
Assistent: Emma Nilsson, Kevin Trandem

(19)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar