Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Lax med regnbågssallad och goda röror

07 okt, 2016 
AvRedaktionen
I samband med World Smile Day 2016 har dietisten Anna Ottosson tillsammans med vinhuset Lindeman’s tagit fram en färgsprakande och nyttig måltid som får hela kroppen att le.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

World Smile Day firas den 7 oktober över hela världen. Tanken är att man ska göra en god gärning och få sin omgivning att le. Bara genom att le skickar du budskap till hjärnan att du är lycklig, vilket gör att kroppen börjar producera lyckohormon.

Vad vi äter påverkar även vårt humör och dietisten Anna Ottosson har tillsammans med det australiensiska vinhuset Lindeman’s skapat en måltid där ingredienserna tillsammans ger en riktig hälsoboost.

Anna Ottosson har tagit fram en nyttig måltid i samarbete med Lindeman’s.
Anna Ottosson har tagit fram en nyttig måltid i samarbete med Lindeman’s.

– Vad vi äter påverkar i allra högsta grad vårt humör. Det recept som jag har skapat går under benämningen regnbågsmat, det vill säga färgrik mat som innehåller massa nyttigheter som ger både hälsa och energi och samtidigt bjuda på en smakupplevelse. För dig som vill fira World Smile Day är detta en härlig meny att bjuda familj och vänner på, säger Anna Ottosson i ett pressmeddelande.

Lax med regnbågssallad och goda röror

Lax med rödbetor och goda röror.
Lax med rödbetor och goda röror.

(2 portioner)

Du behöver:

300 g färsk lax (ekologisk)

4 förkokta rödbetor

1/2 påse bladspenat

1/2 dl solrosfrön

Annons

1 ask cocktailtomater

1/2 liten rödlök

färsk basilika

1 msk olivolja

1/2 msk balsamico

salt

2 avokado

1 vitlöksklyfta

citron

smör och olja till stekning

Lindeman’s Bin 65 Chardonnay*

Gör så här:

Stjälp upp bladspenat på ett fat. Värm förkokta rödbetorna i ugnen ett par minuter på 200 grader. Gör så länge tomatsalsan och guacamolen.

Tomatsalsa: Halvera solmogna cocktailtomater, finhacka rödlök, addera lite olja, balsamico och flingsalt. Riv några basilikablad och rör om.

Guacamole: Halvera avokado och finhacka med en gaffel till en jämn och len röra. Smaksätt med en pressad vitlöksklyfta, salt och vitpeppar.

Ta ut och klyfta rödbetorna och lägg upp på spenatbädden. Ta fram en stekpanna och rosta solrosfröna i en torr stekpanna utan fett. Vakta noga, rör fröna med sked så att de inte bränns utan bara blir gyllenbruna. Strö över salladen. Stek laxen varsamt med hälften smör och olja på låg värme för att inte bli torr – smaksätt med en skvätt Lindeman’s Bin 65 Chardonnay*, saft från citron och flingsalt.

Klart att njutas av!

*Går lika bra att byta ut mot Lindeman’s Early Harvest Semillon Sauvignon Blanc 2,2 %.

lax-sallad-roror-lindemans

Kort om ingredienserna:

  • Spenat innehåller nitrat som syresätter blodet effektivt och ökar vår ork och ger mer energi.
  • Rödbetor innehåller kraftfulla antioxidanter som ökar vårt skydd och stärker immunförsvaret.
  • Tomater innehåller lykopen som är en antioxidant.
  • Citron är rik på C-vitamin som både är ett vitamin men faktiskt även en antioxidant
  • Lax innehåller Omega 3-fettsyror som är otroligt nyttiga och hälsosamma för våra celler och vår hjärna består av mestadels fett och rätt sorts fett påverkar vår kognitiva förmåga. Lax innehåller dessutom även mycket E-vitamin som det även ökar vårt skydd och immunförsvar.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons