Annons

Hjortron med vaniljkräm och rågsmulor

Nordiska smaker som friska hjortron 
och krispiga rågsmulor serveras med en 
läcker vaniljkräm. Ett perfekt avslut på en måltid!

4 personer

Du behöver:

2 dl hjortron, frysta eller färska
1 dl strösocker

Vaniljkräm:

1 vaniljstång
5 dl mjölk
6 äggulor
1 ½ dl strösocker
¾ dl maizenamjöl
25 g smör
1 dl vispgrädde

Annons

Rågsmulor:

50 g smör
½ dl rågflingor
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl

Gör så här:

Rör försiktigt ihop bär och socker.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön, stång och mjölk 
i en tjockbottnad kastrull ock koka upp. Ta från värmen och låt dra i 15 minuter.

Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.

Ta bort stången från mjölken. Häll mjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under vispning. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smör. Sila och låt kallna.

Vispa grädden och vänd ner i krämen vid servering.

Blanda alla ingredienser till rågsmulorna och strö ut över en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn på 200° i 20 minuter. Rör om regelbundet.

Servera hjortronen med vanilj-krämen och rågsmulor spridda över.

Recept: Markus Aujalays
Ur: Markus mat (Nygren & Nygren)

Foto: Ingvar Eriksson

Andra gillar också:

(0)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar