Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Klassiskt julbord – med en twist!

20 dec, 2018 
AvRedaktionen
Julskinka, köttbullar och gravad lax – alla julens klassiska rätter finns här. Men titta närmare: alla recept har en liten twist som ger det där lilla extra!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Många är vi som vill ha våra älskade klassiker på julbordet. Men vill ändå ha det lite annorlunda, med en twist, lite lyxigare, annorlunda kryddat, extra enkelt att laga eller upplagt på ett ytterst vackert sätt. Varsågod – här är våra absoluta favoriter. Med det lilla extra.

Alla recept är beräknade för 6 personer, i en buffé.

1. Whiskygriljerad skinka med rosmarin och honung

Whiskygriljerad skinka med rosmarin och honung.
Whiskygriljerad skinka med rosmarin och honung.

Tid: 30 minuter

En griljering som garanterat tar skinkan till nya nivåer.

Du behöver:

ca 2–3 kg kokt julskinka (gärna med lite av svålen kvar)

Griljering:

1 ägg

4 msk söt senap

2 msk honung

1 msk whisky

1 kruka färsk rosmarin

kryddnejlikor

Annons

Gör så här:

Vispa ihop ägg, senap, honung och whisky. Lägg skinkan på ett ugnsfast fat och lägg några kvistar rosmarin runt om.

Skär svålen i rutor och häll över griljeringen. Sätt in i ugnen på 225° i cirka 15 minuter eller till griljeringen fått fin gyllene färg. Garnera med kryddnejlikor och fina rosmarinkvistar före servering.

2. Lammköttbullar med örter och chèvre

Lammköttbullar med örter och chèvre.
Lammköttbullar med örter och chèvre.

Tid: 30 minuter

En upphottad variant på de klassiska julköttbullarna.

Du behöver:

600 g lammfärs

1 dl ströbröd

2 dl grädde

1 gul lök

1 ägg

1-2 vitlöksklyftor

1 msk blandade torkade örter, typ timjan, basilika, rosmarin

smör till stekning

salt och peppar

Annons

150 g chèvre

1 kruka färsk timjan

Gör så här:

Häll ströbröd och grädde i en bunke och blanda runt. Låt det svälla lite och blanda sedan ner färsen tillsammans med finriven gul lök, ägget och finhackad vitlök. Blanda ordentligt och smaksätt färsen med örtkryddorna och salt och peppar. Rulla till fina köttbullar och stek i rikligt med smör i stekpanna. Servera köttbullarna med smulad getost och färsk timjan. Gott med lingon i olika former till.

3. Citrussallad med avokado och babyspenat

Citrussallad med avokado och babyspenat.
Citrussallad med avokado och babyspenat.

Tid: 10 minuter

Grön, frisk och fräsch!

Du behöver:

150 g färsk babyspenat

2 apelsiner

1 blodgrapefrukt

1 blond grapefrukt

Annons

2 avokado

1 rödlök

1/2 granatäpple

Dressing:

4 msk olivolja

1 msk lime eller citronsaft

1 tsk fransk senap

1 tsk honung

salt och peppar

Gör så här:

Lägg upp spenaten på ett stort fat. Skär citrusfrukterna i klyftor och tunna skivor. Filea klyftorna enkelt genom att först skära bort skalet runt om. Lägg upp apelsin och grapefrukt tillsammans med avokadoskivor och fina lökringar på spenaten. Blanda ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen. Avsluta med att strö över fina granatäpplekärnor.

4. Sallad med mozzarella och färska fikon

Sallad med mozzarella och färska fikon.
Sallad med mozzarella och färska fikon.

Tid: 10 minuter

Lite mer julsmak än med tomat.

Du behöver:

2 påsar mozzarella

4 färska fikon

1 kruka färsk basilika

Annons

1 granatäpple

salt och peppar

jungfruolivolja

Gör så här:

Skär ost och fikon i fina skivor och lägg upp på ett fat tillsammans med basilikablad. Strö över granatäpplekärnor, flingsalt och svartpeppar och ringla på en god jungfruolivolja.

5. Snabbgravad salmalax med rosépeppar

Snabbgravad salmalax med rosépeppar.
Snabbgravad salmalax med rosépeppar.

Tid: 10 minuter + 30 minuter i kyl

Salmalax är en vakuumförpackad, färsk produkt som passar utmärkt att snabbgrava eller använda till sushi och ceviche.

Du behöver:

400–500 g salmalax

3 tsk flingsalt

2 tsk farinsocker

1 knippe dill

2 msk rosépepparkorn

2 msk olivolja

1 msk fransk senap med honungssmak

Gör så här:

Skär laxen i tunna skivor och lägg upp den på ett stort fat. Strö över salt och socker. Finhacka dill och strö över tillsammans med rosépeppar.

Avsluta med att ringla över olivolja utblandad med senapen. Laxen kan med fördel stå och dra lite i kylskåp före servering.

Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips

LÄS MER:

5 goda mackor att göra med rester från julmaten

Julmat för många - 7 lyxiga och goda recept

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons