Annons

Annons

Lyxmat på 30 minuter

Ibland orkar man inte stå i köket i timmar, men vill ändå bjuda på något riktigt gott och lyxigt.

Varsågod – här är 3 rätter som inte tar mer än en halvtimme att göra.

 

Potatisplättar med crème fraiche, räkor och rom

Annons

4 personer

Tid: 30 minuter

 

Den här smarriga förrätten är utmärkt att göra på gårdagens kokta potatis!

 

potatisplättar:

2 stora potatisar

(skalade och kokta)

1 ägg

salt och vitpeppar

garnityr:

4 msk crème fraiche

4 tsk svart stenbitsrom

150 g handskalade räkor

4 färska dillkvistar

 

Sätt ugnen på 200°. Grovriv potatisen och blanda med ägget. Salta och peppra.

Fördela potatissmeten över 4 silikonmuffinsformar och baka plättarna i mitten av ugnen i ca 15–20 minuter. Toppa de nygräddade potatisplättarna med crème fraiche, rom, räkor och dill.

 

Flankstek med krossade potatisar och dragonkräm

4 personer

Tid: 30 minuter

 

Flankstek är en spännande och läcker köttbit som tillagas på nolltid och den får med fördel gärna serveras lätt rosa.

 

krossade potatisar:

1 kg små delikatesspotatisar

3 msk rapsolja

flingsalt och peppar

flankstek:

1 flankstek

salt och peppar

2 msk smör (till stekning)

 

dragonkräm:

2 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

1 vitlöksklyfta (finhackad)

1/2 kruka färsk fransk dragon (strimlad)

salt och peppar

ett par droppar färskpressad citron (efter smak)

 

Sätt ugnen på 200°. Skölj potatisen och dela dem på hälften. Lägg dem på en ugnsplåt, ringla över olja, flingsalt och peppar. Baka i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Gör under tiden klart köttet och såsen. Krossa sedan potatisarna lätt vid servering med hjälp av en potatiskross eller en gaffel. Putsa bort de värsta senorna från flanksteken. Salta och peppra. Smält smör i en stek- eller grillpanna och stek köttet ca 5 minuter på var sida. Låt gärna köttet vila ett par minuter innan det skärs upp. Blanda ihop alla ingredienser till dragonkrämen och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

 

Varm chokladbakelse

4 personer

Tid: 25 minuter

 

En chokladbakelse med rinnande krämigt innehåll. Oemotståndlig!

125 g smör

1 1/2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

3 msk kakao

1 nypa salt

2 ägg

 

vaniljglass och citronmeliss (till servering)

 

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och rör ned de torra ingredienserna samt äggen i kastrullen. Rör smeten slät och häll upp i smorda portionsformar.

Baka chokladbakelserna i mitten av ugnen i cirka 10–12 minuter. De ska vara kladdiga inuti. Servera med vaniljglass och garnera gärna med en kvist citronmeliss.

 

Vintips!

Potatisplättar med crème fraiche, räkor och rom

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé, Bourgogne, Frankrike (7781) 109 kr. Torrt rosébubbel med frisk och elegant bärig smak av citrus, smultron och jordgubbar.

 

Flankstek med krossade potatisar och dragonkräm

La Bastide Blanche 2009, Bandol, Provence, Frankrike (nr 2262) 139 kr. Stramt och smakrikt vin med bra frukt och toner av mörka bär, plommon, örtkryddor och fatighet.

 

Varm chokladbakelse

Commandaria Saint John, Cypern (nr 2040) 119 kr. Mörkt nästan brunt sött starkvin med toner av russin, fikon, dadlar och mörk choklad.

(1)

Annons

Laddar