Annons

Annons

Mandel- och körsbärspaj

Saftiga körsbär och fyllning med crème fraiche gör den här pajen till en sagolik avslutning på sommarmiddagen. Servera med vanilj-crème fraiche.

Mandel- och körsbärspaj med vanilj crème fraiche.

Mandel- och körsbärspaj med vanilj crème fraiche.

6–8 personer
Tid: 1 timme

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör (kylskåpskallt)
3 msk vatten (kallt)
1 nypa salt

Fyllning:

1 dl mandel (skållad, skalad och rostad)
2 ägg
1 dl socker
1 dl crème fraiche
1/2 citron (rivet skal)
2 dl urkärnade körsbär

Annons

Gör så här:

Blanda samman mjöl, smör, vatten och salt. Låt pajdegen vila i cirka 30 minuter i kylskåpet. Sätt ugnen på 200°. Tryck ut pajskalet i en form med löstagbar botten och förgrädda i cirka 7 minuter. Mixa mandeln riktigt fint. Vispa ägg och socker. Rör ner mandeln och blanda i crème fraiche och citronskal.

Häll över mandelfyllningen och lägg i körsbären. Grädda i cirka 25 minuter i mitten av ugnen tills pajen är gyllenbrun. Servera vanilj-crème fraichen till pajen.

Vanilj-crème fraiche:

2 dl crème fraiche
1 vaniljstång
1/2 dl florsocker

Gör så här:

Häll ner crème fraiche i en bunke. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med en vass kniv. Tillsätt fröna i crème fraichen tillsammans med florsocker och rör tills cremen är slät och florsockret är löst.

Av: Maria Zihammou
Foto: Carina Gran

(65)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar