Annons

Annons

Mannagrynsfisk med potatismos och romsås

Fiskpinnar och potatismos är en riktig klassiker. Här är en vegansk variant där "fisken" är gjord på mannagryn och romsåsen på tångrom.

Mannagrynsfisk med potatismos och romsås.

Mannagrynsfisk med potatismos och romsås. Foto: Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson är en av Sveriges största vego-profiler. 2012 gick han från köttätare till vegan och han har inte ångrat sig en enda sekund. Sedan dess har han gett ut 6 veganska kokböcker och grundat Sveriges första och största vegetariska mattidning – VEGO.

Annons

– Min farmor var en hjälte när det kom till att panera fisk. Nu äter jag ingen fisk och inte är jag någon hjälte heller, men den här mannagrynsfisken är värd någon form av pris, säger Mattias.

Receptet är hämtat ur Mattias Kristianssons kokbok ”Vego hela dagen” (B Wahlströms förlag).

Mannagrynsfisk med potatismos och romsås

4 personer
Tid: Ca 1 timme

Mannagrynsfisk:

3 dl växtmjölk
3 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl mannagryn
1 citron, saften från
1 dl dill, finhackad
3 dl pankoströbröd
rapsolja, att steka i

Potatismos:

1 kg mjölig potatis
50 g mjölkfritt smör
2 dl växtbaserad mjölk
1 tsk salt
vitpeppar

Romsås:

2 dl vegansk crème fraîche eller sojayoghurt
0,5 dl vegansk majonnäs
2 msk dill, finhackad
0,5 rödlök
1 msk röd tångkaviar

Gör så här:

Mannagrynsfisk:
Tryck ner ett bakplåtspapper i stor ugnsform.
Koka upp mjölk, vatten och salt i en kastrull. Pressa citronen. Vispa ner mannagryn och citronsaft i kastrullen. Fortsätt att vispa tills du har en tjock gröt. Ta kastrullen från plattan och rör ner den finhackade dillen. Sprid ut allt i ugnsformen. Ställ in i kylen och låt svalna.
Häll ut pankoströbrödet på en tallrik. Skär mannagrynsfisken i mindre bitar och vänd i pankoströbrödet. Stek ”fiskarna” i rapsolja så att de blir härligt gyllenbruna på båda sidor.

Potatismos:
Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Häll ner i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka potatisen mjuk. Känn efter med en gaffel.
Häll bort vattnet med hjälp av ett durkslag. Mixa sönder potatisen med elvisp. Vispa ner smör, mjölk, salt och vitpeppar. Fortsätt att vispa tills du har ett fluffigt mos.

Romsås:
Rör ihop crème fraîche eller yoghurt, majonnäs och finhackad dill i en skål.
Hacka rödlöken fint och rör ner även den tillsammans med tångkaviaren. Klart!

(24)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar