Annons

Annons

Marockansk vegogryta med krossat vete

Fördelen med 
vegetariska grytor är 
inte bara att man 
kan bjuda vegetarianer på dem – de är 
dessutom mer snabblagade än köttgrytor.

Marockansk vegogryta. Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Marockansk vegogryta. Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Receptet är hämtat ur kokboken ”Du är min bästa vän 
och jag tycker så mycket om 
att komma på middag hos 
dig” (Bonnier fakta) av Martina Haag & Clara Block Hane.

Marockansk vegogryta med krossat vete

6–8 personer

Annons

Du behöver:

ca 400 g kikärter
ca 200 g svarta bönor
1 gul lök
olivolja att steka i
nästan en hel vitlök (används då och då)
1 tsk kanel
1/2 tsk anis
2 paket krossade tomater (à 400 g)
2 1/2 dl rött vin
1 msk honung
1–2 msk harissa (beroende på hur stark grytan ska bli)
2 citroner, rivet skal + saft
2 apelsiner, rivet skal + saft
10 torkade aprikoser
ca 200 g oliver
1–2 zucchinier (beroende på storlek)
salt och svartpeppar från kvarn
färsk mynta
1 knippe persilja, hackad
1 1/2–2 dl turkisk yoghurt

Till servering:

krossat vete – kokas enligt förpackningens anvisningar samt med lite smör

Gör så här:

Låt kikärterna och bönorna rinna av i en sil.

Skala löken och skiva tunt och fräs i olivolja i en tjockbottnad gryta. Skala och skiva tre vitlöksklyftor och tillsätt vitlök, kanel och anis och fräs tillsammans med löken under omrörning.

Häll i krossade tomater, rött vin och honung.

Tillsätt harissa i omgångar, så att grytan blir lagom stark för er familj – kanske 1 msk nu och mer vartefter grytan kokar. Riv citrusskalen och pressa citronerna och 
apelsinerna, häll i grytan och låt sjuda 
i 30–60 minuter under lock. Justera 
mängden vätska med vatten under tiden.

Om du köpt kikärter och bönor på burk eller tetra: rosta dem i en torr stekpanna i omgångar, mot slutet tillsammans med en skvätt olivolja och ytterligare några skalade och tunt skivade vitlöksklyftor. Egenblöt-lagda steks direkt med olivolja och vitlöksklyftor. Häll bönor och kikärter i grytan.

Nu kan det vara dags att koka det krossade vetet. Strimla aprikoserna och lägg dem i grytan. Tillsätt oliver och smaka av så att det är bra balans mellan sälta, styrka, syra och sötma och justera eventuellt med olivspad, harissa, pressad citron eller honung. Skiva zucchinin och stek den i en panna med olivolja, ännu fler skivor av vitlök, salt och peppar.

Servera grytan med krossat vete, stekt zucchini, persilja och turkisk yoghurt.

(15)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar