Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

10 somriga mat- och dryckesnyheter att packa ner i picknickkorgen

17 apr, 2024 
AvNami Kawakita
10 somriga mat- och dryckesnyheter att packa ner i picknickkorgen
Soloviova Liudmyla
En bra picknick måste innehålla ett par viktiga komponenter – god mat, god dryck, gott kaffe och gott sällskap. Här är ett par mat- och dryckesnyheter som hör hemma i sommarens alla kylväskor och picknickkorgar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 tips för en lyxig picknickBrand logo
5 tips för en lyxig picknick

Om det är något man längtat efter under årets kalla månader så är det ju en mysig picknick. Klippor, parker, stranden eller skogen – det är alltid mysigt att äta utomhus! Förutom det självklara, som att packa ner en skön filt, så har vi samlat ett par tips och ett par goda nyheter som göra picknicken till det lilla extra!

Så preppar du en riktigt bra picknick

  • Frys PET-flaskor med vatten, funkar både som kylklamp till picknickmaten och släcker törsten i takt med att isen smälter.
  • Riktigt bra picknickmat är inte sölig och tåls att ätas kall. Tänk t ex pastasallader, grillad kyckling och matiga mackor som du enkelt kan servera i kaffefilter för att minimera kladdet! Plockmat går ju också bra, skär upp grönsaksstavar hemma och dippa i hummus.
  • Packa dressing och såser i separata burkar eller flaskor och blanda i vid servering. Detsamma gäller med sallad, krutonger och annat som man vill ha krispigt. Lägg på salladen när den ska ätas, på så vis slipper du en soggig macka med ledsen sallad.
  • Det är inte en dum idé att ha en kombinerad vin- och kapsylöppnare liggandes i kylväskan hela sommaren, det är alltid någon som har med något som behöver öppnas med ett verktyg.
  • Våtservetter är alltid bra att ha med, torkar bort kladd bättre än papper och funkar fint om det inte finns vatten i närheten.
  • Sällskapsspel! Nu finns det massa med spel som säljs i smidiga reseformat. Annars räcker klassiker som yatzy och en helt vanlig kortlek långt!

1. Årets somrigaste öl

Peroni Nastro Azzurro Stile Capri 4.2% (8837303) kommer att finnas i Systembolagets beställningssortiment från och med 30 april och kostar 18,90 kr.
Peroni Nastro Azzurro Stile Capri 4.2% (8837303) kommer att finnas i Systembolagets beställningssortiment från och med 30 april och kostar 18,90 kr.

Sommarens öl har anlänt – Peroni Stile Capri debuterar i Sverige.

Annons

Sommarens godaste nyhet för alla ölentusiaster heter Peroni Stile Capri. Ett ljust lager som erbjuder en frisk och somrig smak och som skapades för att hylla kopplingen mellan italiensk premiumöl och den ikoniska och stilsäkra ön Capri. Här möts en fin balans av låg beska och fräscha citrustoner med en touch av citronskal och olivbladsextrakt, vilket ger en uppfriskande smak och för tankarna till Medelhavet. Ett måste i alla kylboxar!

2. Matiga mackor

En matig macka passar alltid i picknicken
Focaccia med morotsslaw, picklad rödlök och Lönneberga Smakrika skivor av Kyckling med smak av Örter & Tomat.Foto: Jakob Fridholm

Lönneberga lanserar Smakrika skivor av svensk kyckling och skinka i tre goda smaker. Mackor är på uppsving, allt fler väljer att äta det som en fullgod måltid, och just mackor är ju givet när vi snackar picknick! En god och matig macka gör sig alltid bra som matsäck och det är bara fantasin som sätter gränser – med ett riktigt gott pålägg i lite tjockare skivor kan du enkelt förvandla det till en mättande måltid.

Annons

En favorit är en nybakt focaccia, morotsslaw, picklade rödlök och Lönneberga Smakrika skivor av Kyckling med smak av Örter & Tomat – här har du receptet och mer inspiration på matiga mackor!

3. Färdiga mocktails på burk

ISH alkoholfria drinkar på burk kommer tillbaka även denna sommar

ISH alkoholfria drycker är redan ett go to-alternativ för den som väljer bort alkoholen, många känner säkert igen deras alkoholfria gin och rom. För andra året i rad hittar du ISH färdigblandade mocktails Lime Daiquiri och Mojito från juni på Systembolaget, Hemköp och City Gross. Två svalkande drinkar som passar när som helst i sommar, ett säkert kort att alltid ha på kylning!

Annons

4. Ta med en ostbricka!

Med nya Granarolo Stracchino gör du goda mackor eller dippar grönsaker direkt i
Foto: Linnea Seidel

Gör utemåltiden lite lyxigare och duka upp med en ostbricka och gott vin. Tänk det tillsammans med en solnedgång och en filt på klipporna! Granarolo Stracchino är en krämig färskost, god att dippa grönsaksstavar i eller bred på ditt favoritbröd. Den har fått sällskap av den smakrika kittosten Granarolo Taleggio, god i både mat och som den är. Kombinera gärna med ett fruktigare rödvin, Alain de la Treille Pinot Noir 2022 från Vinoteket är ett bra alternativ, det hittar du här.

Annons

Men det är inte allt – två efterlängtade innovationer är High Protein Mozzarella och High Protein Ricotta, lika goda men med mer protein och mindre fett. Ett suveränt val för den som maxa sin macka eller pastasallad!

Kombinera ostbrickan med Alain de la Treille Pinot Noir 2022 från Vinoteket
Kombinera ostbrickan med Alain de la Treille Pinot Noir 2022 från Vinoteket
Annons

5. Vitaminberikat kaffe

Ta med en riktigt god kopp kaffe, testa Nespresso Vivida

Ingen picknick utan kaffe – duh! Nespressos senaste lansering är en len och mjuk blandning som är gjord på latinamerikanska Arabicas. Kaffet är berikat med vitamin B12 och framtaget för alla som vill njuta av en kopp kaffe som både är god och bidrar till välbefinnande. En kopp Vivida bidrar med hela 32% av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B12 och är tänkt som ett komplement till en hälsosam och varierad kost. Brygg direkt i termosen och ge dig ut på tur!

Annons

6. Färdiga plockbrickor

Ridderheims färdiga plockbrickor är perfekta för att ta med på picknicken

Ridderheims har lanserat en ny lyxig plockbricka med en ljuvligt god ostcreme gjord på Västerbottensost, tillsammans med spröda grissini och milda små ölkorvar. Den har fått sällskap av smakexplosionen Sweety Drops con queso vilket är milda, söta peruanska chilifrukter och tärningar av krämig salladsost i en magisk marinad med vitlök och örter. Funkar absolut att köra ner i pastasalladen eller att doppa ett gott bröd i. Oavsett så slipper du kladd och strul på picknicken med Ridderheims färdigförpackade plock, bara duka upp och njut!

Annons

7. Picknick för den late

Satsa på en BIG Classic på Max om du inte orkar göra egen picknick
Copyright: Pelle Lundberg

Orkar du inte fixa matsäck? Lugn, sväng förbi närmaste MAX och testa BIG Classic. Burgarbranschen har länge dominerats av en känd dubbelburgare och med BIG Classic utmanar MAX med en egen, större tolkning av den välkända dubbelburgaren. Men det bästa av allt? Den går att få med Plant Beef, så goda nyheter för alla vegetarianer! Ta med till närmaste park och låt sommarkänslan infinna sig!

8. Öl för finsmakaren

Vinoteket x Svarberget i exklusivt samarbete

Hur mycket mer förklaring krävs? En kall öl i solen liksom. Fyll kylväskan med Vinotekets senaste samarbete och bege er till närmaste klippa.

Annons

Barndomsvännerna Philip Hafstad och Kristian Kull har båda dryck och skidåkning som största intressen i livet. Philip brygger öl i Åre, Kristian säljer vin på nätet. Nu slår de sina påsar ihop och Svartbergets hantverksöl blir Vinotekets första svenska bryggeri i sortimentet. Ölen kommer i två “provrör” om tre olika ölsorter, det ena med lager och det andra med IPA.

Läs mer om det exklusiva samarbetet och beställ på vinoteket.se.

9. Gin på burk

Stockholms Bränneri lanserar en gin på smidig burk för att kunna fylla på flaskan hemma – eller ta med och göra GT på plats
Dry Gin Refill (8540115) kostar 199 kr och finns i Systembolagets beställningssortiment från den 24 april..Foto: Petter Bäcklund Design: Carl Bachmann

Visserligen är Stockholms Bränneris senaste lansering skapad med hållbarhet i åtanke men den smidiga burken är ett suveränt alternativ om man är ett stort sällskap och vill blanda en GT på plats. Ta bara med tonic och färdigskurna citronskivor.

Annons

Dry Gin Refill på aluminiumburk är ett komplement till Stockholms Bränneri Dry Gin på glasflaska, där burkens syfte blir att fylla upp en Dry Gin-flaska innan den tar slut, och därmed ge flaskan ett längre liv. Burken pantas sedan som vanligt. Dry Gin Refill är destillerad och burkad på Södermalm i Stockholm och kostar 199 kr.

10. Grilla enkelt

Med Lönnebergas färdigkryddade grillsortiment blir utegrillen busenkel
Foto: Jakob Fridholm

Har du en bärbar grill som står redo att möta sommaren? Lyckos dig! Lönnebergas färdigkryddade grillsortiment kommer nu med nya smaksättningar – Kycklingspett Barbeque och Grillmix som består av fyra spett smaksatta med mild jalapeño och fyra kycklingben med grillkrydda. Eftersom allt är kryddad och klart så är det bara att ha tålamod tills kolen är perfekt och sen är grillkvällen igång.

Annons

Om du verkligen vill imponera så har du ett gott vin till. Matcha med Sankt Annaberg Victoria's Riesling Dry 2023 från Vinoteket, ett friskt vitt vin som passar fint till sommarens lätta maträtter och finns på vinoteket.se.

Omslagsfoto: Soloviova Liudmyla TT/Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons