Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Öl, vin och bubbel – 9 drycker som sätter guldkant på våren

05 mar, 2024 
AvNami Kawakita
Öl, vin och bubbel – 9 drycker som sätter guldkant på våren
fornStudio
Många goda nyheter dyker upp nu när våren närmar sig med stormsteg! Friska vita balkonghängs-viner, rödpangare med mycket smak, exklusiv champagne på återbesök och alkoholfri pilsner. Är det inte dags att testa något nytt?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

1. Elegant rödpangare från Puglia

Exire negroamaro primitivo, 2022 (58516), 121 kr

Från Puglia kommer denna eleganta rödvinare gjord på negroamaro och primitivo
eric österlin

Regionen Puglia är belägen i södra Italien och här har en rad spännande druvsorter sitt ursprung, två av de mest framstående är negroamaro och primitivo. Negroamaro bidrar med sin fylliga och rika karaktär, medan primitivo adderar en uppfriskande syra med mörka frukttoner.

Annons

Resultatet? Här får du ett medelfylligt vin i elegant stil. Smaken är komplex och lyfter kraftfulla rätter som ossobuco, pasta bolognese eller grillat kött. Det är inte heller dumt att låta vinet ta plats tillsammans med en enkel ostbricka laddad med vällagrade hårdostar.

2. Nytt från GW

Tillsammans med Pontus Frithiof och Torsten Jansson lanserar Leif G.W. Person sin första alkoholfria pilsner
Axel Mazetti-Nissen

Rött, vitt, rosé och bubbel – Leif G.W Persson vet vad han sysslar med! Det småländska bryggeriet Kosta Bryggeri lanserar nu en alkoholfri lager som tagits fram genom ett nära samarbete mellan författaren och kriminologen Leif G.W. Persson, företagsledaren Torsten Jansson och initiativtagaren Pontus Frithiof – GW:s Nyktra Pilsner. GW:s Nyktra Pilsner är bryggd på tyskt ädelhumle och har en fin balans mellan beska och sötma. Den karaktäristiska smaken av lager gör att den passar bra att dricka som den är, och även till matiga husmansrätter.

Annons

– Det har varit roligt och lärorikt att producera öl, då jag själv är en kräsen och medveten ölkonnässör. Jag har stora förhoppningar på våra gemensamma produkter. Vår alkoholfria öl är ljus med bra beska och den smakar pilsner, säger Leif G.W. Persson.

Från vecka 7 går GW:s Nyktra Pilsner att köpa hos utvalda återförsäljare samt på restauranger, barer och hotell.

3. Foot of Africa firar 20 år

Foot of Africa Chardonnay, 2023 (72318), 179 kr, BS

Foot of Africa firar 20 år med en smörig chardonnay på box

Foot of Africa har länge varit en favorit hos svenskarna och är något av det ultimata "balkongvinet". Nu firar vinet 20 år på marknaden och utökar sitt sortiment med Foot of Africa Chardonnay, som kommer i en smidig 2 liters-box.

Annons

Kombinera gärna med lättare rätter som grillad lax, halloumisallad, scampipasta eller brieost med fikonmarmelad. De smöriga, fylliga tonerna balanseras ut perfekt med de fruktiga inslagen av päron, mogen citrus och ananas. En sip på det här och plötsligt känns sommaren lite lite närmare!

4. Det perfekta grillvinet

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw, 2022 (72803), 249 kr, BS

Måns Zelmerlöw lanserar sitt röda vin på box

Han är artisten med många strängar på sin lyra – och ett brinnande vinintresse. Nu släpper Måns Zelmerlöw sitt sjunde vin under eget namn och det i en förpackning som kommit att bli lika folklig som Melodifestivalen: bag in box. Vinet är gjort på den spanska druvan monastrell och är odlad i Jumilla i sydöstra Spanien. Det smakar av mogna mörkröda bär med en lätt sötaktig underton, örter, frisk syra och har ett svartpepprigt avslut.

Annons

– Det är nog ett av de bredaste vinerna som vi släppt hittills. Det passar till många olika maträtter och blir ett perfekt grillvin till våren, säger Måns själv.

5. Sommar på box

Les Grappes Blanches Organic 2023 (76651), 259 kr, BS

Les Grappes Blanches är sommaren tappad på smidig bag in box

Det finns många anledningar till att älska Frankrike – naturen, kulturen, maten och framförallt vinet! Vi säger välkomna till Les Grappes Blanches, ett nytt franskt ekologiskt vin på bag-in-box! Les Grappes Blanches som på svenska betyder ”de vita klasarna” är det senaste stjärnskottet på sauvignon blanc-himlen där druvorna är noggrant utvalda och skördade på natten för att uttrycka karaktären hos sauvignon blanc. Vinet gör sig utomordentligt till chèvreost där syran i getosten gifter sig väl med den i vinet. Det funkar även ypperligt att servera som pratvin och aptitretare innan maten, då syran triggar i gång både smaklökarna och aptiten.

Annons

Les Grappes Blanches är en nyhet i Systembolagets beställningssortiment och kan enkelt beställas till valfri butik. Vive la France!

6. Skaldjurens bästa vän

YOKO Riesling, 2022 (52967), 135 kr

Yoko Riesling är som gjord för att paras ihop med kryddiga skaldjur

Den 13 mars fyller druvan riesling hela 589 år! Denna fantastiska druva som kan vara allt från torr till sötare. Yoko Riesling kommer från Tyskland, precis som merparten av alla viner gjorda på druvan, och är åt det torrare hållet med inslag av lime, honungsmelon och persika. Tack vare den fina restsötman är det här ett vin som ska paras ihop med kryddstarkare rätter. Det är även skaldjurens bästa vän då de har både sälta och sötma i sig tillsammans med den sjätte grundsmaken umami.

Annons

7. Ett efterlängtat återbesök

Philipponnat Royale Réserve Non Dosé (90066), 519 kr, TS

Det är endast 1800 buteljer av Philipponnat non dosé som kommer gå att beställa den 15 mars

Den 15 mars kl 10 händer det – då släpps Champagne Philipponnat Royal Reserve Non Dosé i Systembolagets tillfälliga sortiment. Endast 1800 buteljer av denna knastertorra champagne finns att tillgå. Den här champagnen är helt utan tillsatt socker, även kallat non dosé, zéro dosage eller brut nature. Genom att avstå adderingen av socker anser många att vinets terroir får lysa ännu tydligare och glänsa med sina grundsmaker.

Annons

Druvorna kommer huvudsakligen från Grand- och Premier Cru-lägen i hjärtat av Champagne. Endast musten från den första pressningen används. Det unga vinet blandas sedan med reservviner. 34 procent av reservvinerna lagras på gamla ekfat i ett solerasystem för att öka vinets komplexitet. Vinet får sedan vila i fyra år på jästfällningen, vilket är betydligt längre än minimikravet på tolv månader för årgångslös champagne. Efter detta är det dags för degorgering och omkorkning. Resultatet blir ett komplext och balanserat vin, väl värd att spara på till årets speciella tillfällen.

8. Pinot Noir på PET

Spring Village Pinot Noir, 2023 (2762), 99 kr

Spring Village Pinot Noir är perfekt att ta med på picknicken

Lagom till varmare dagar kliver nya Spring Village Pinot Noir in i Systembolagets fasta sortiment. Låt oss presentera en frisk pinot noir från regionen South Eastern Australia, tappad på en smart enliters PET-flaska med skruvkork. Ett vin gjort för att få följa med på vårens grillningar utomhus och sommarens picknicks i solnedgången. Vinet i sig har en underbart lätt och fruktig smak som med fördel matchas med ljust kött, sommarens första primörer eller plockmat.

Annons

En PET-flaska har dessutom ungefär 60% lägre klimatpåverkan jämfört med en motsvarande flaska i glas och du pantar den precis som vanligt. Smidigt!

9. Mycket smak i litet format

Pilsner Urquell kommer i efterlängtad 33 cl burk

Sedan 1842 har Pilsner Urquell försett ölälskare med gyllene pilsner. Nu lanserar Pilsner Urquell sitt öl på 33 cl burk och delar samtidigt med sig av sina kunskaper till ölentusiaster om hur det bör hällas upp.

Bli “Home Tapster” genom fyra enkla steg:

  • Använd ett kallt, rent och blött glas. Precis som med fatöl är det viktigt att börja med ett kallt, rent och blött glas som har sköljts.
  • Håll glaset i en 45 graders vinkel. Med burken horisontellt, häll ner längs sidan för att skydda den perfekt balanserade smaken.
  • Lägg till skumkronan. När burken är halvtom, räta upp glaset och häll i ölen i mitten. Öka gradvis avståndet mellan burken och glaset för att frigöra ölets aromer och skapa en tät skumkrona.
  • Njut av den perfekta upphällningen! Häll återstående öl i glaset, kontrollera flödet för att skapa en skumkrona, som ska vara 35mm. Nu har du den perfekta balansen mellan sötma och bitterhet.

Omslagsfoto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons