Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Christin Kashou om resan från smaksäker jurist till mästerkock

28 nov, 2023 
AvAnna Nordh
Christin Kashou om resan från smaksäker jurist till mästerkock
TT
Christin Kashou är den smaksäkra juristen som tog hem Sveriges mästerkock 2021. Nu är hon aktuell med boken Finger food och drömmer om att ha en egen nudelfabrik.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Christin Kashou sträcker upp glasstatyetten i luften och skriker ut sin glädje. Hon har precis vunnit Sveriges mästerkock efter en känslosam final. Bakom sig har hon en intensiv säsong där hon hyllats för sin smaksäkerhet och målmedvetenhet. Efter vinsten kunde hon lämna inspelningen med nyfunnet självförtroende.

Ett par månader senare tog Christin sina första steg in i restaurangköket på den asiatiska restaurangen Surfers i Stockholm. Det var hennes första kockjobb och hon var förväntansfull, men även nervös, inför att sätta sina kunskaper på prov.

Christins variant på en French 75 flirtar med en gimlet
Finger food - snacks, plockmat och desserterPelle Lundberg

– Det var väldigt utmanande att komma som hemmamatlagare och ställa sig i ett riktigt restaurangkök. Övergångsperioden var jobbig och det var ovant att jobba på det sättet som man gör i ett riktigt kök. Samtidigt har jag alltid tyckt om att utmana mig själv och var fast besluten om att jag skulle bli en av dem i köket.

Annons

Som tidigare deltagare i ett tävlingsprogram på bästa sändningstid var Christin rädd att de andra kockarna skulle se ner på henne och tycka att hon tagit en genväg.

– Jag hade vunnit ett tv-program men det betydde inte att jag var kock. Till en början kände jag att jag hade tagit den enkla vägen in. Men de var väldigt ödmjuka och det handlar i slutändan om att ha viljan och drivet, då löser det sig. Men lite speciellt var det att komma in i ett kök där det bara var män som hade jobbat i 5–10 år och så kommer jag där, helt ny. Men det är absolut i restaurangköket jag har lärt mig att laga mat på riktigt.

Matintresset har alltid funnits med i bakgrunden. Christins mamma är duktig på att laga mat och med mammans och pappans palestinska ursprung blev det mycket mat från Mellanöstern hemma hos familjen Kashou.

Annons

Christin hade egentligen sin framtid utstakad sedan länge. Sommaren innan tävlingen tog hon sin juristexamen efter fem år på Stockholms universitet. Hon hade nischat in sig på bolagsrätt och skulle aspirera till att bli advokat inom tre år. Hennes plats i hamsterhjulet var säkrad.

– När jag var klar med studierna så tänkte jag att om det är någon gång som jag ska göra något kul och annorlunda så var det just precis då. Så jag sökte till programmet utan någon plan på att vinna eller jobba i kök, det var en dröm som växte fram allt eftersom.

Lagboken byttes ut mot en egen kokbok, kockjobb på topprestauranger och en sommelierutbildning för att utveckla sin smak- och doftpalett. Ett val hon inte ångrar i dag, när hon befinner sig i hjärtat av matlagningen. Christin har dock inte stängt dörren till juridiken.

Annons

– Just nu tycker jag att det jag gör är så himla roligt, och jag tror på att man ska göra det man tycker är kul. Om jag skulle vilja gå tillbaka till juridiken om fem, tio år så är jag fortfarande ganska ung i branschen. Jag kommer göra det som passar min livsstil, det som får mig att vilja gå upp på morgonen och det som ger mig pengar.

Många tidigare deltagare i Sveriges mästerkock har satsat på influenceryrket i stället för att söka sig till restaurangbranschen. Christin har även hon ett stort instagram-konto där hon lägger ut tips, recept och inspiration. Men hon känner inget intresse av att jobba med det på heltid.

– Det är ett roligt community och jag har fått många nya vänner med samma intresse för mat. Men det är svårt, man är sin egen manager och behöver tala om sig själv i tredje person vid förhandlingar. Jag insåg ganska tidigt att det är viktigt för mig att känna mig trygg och att veta vad jag gör den närmaste tiden. Det är svårt att få på sociala medier.

Christin Kashous stora dröm är att en dag öppna sin egen nudelfabrik

Efter två intensiva år i restaurangkök valde Christin att hoppa på ett uppdrag som produktutvecklare för dumplingsvarumärket Beijing8. Dumplings ligger henne väldigt varmt om hjärtat, men det är nudlar som är det absolut godaste hon vet.

Annons

– Min stora dröm är att ha en nudelfabrik. Jag vill göra nudlar med såser som ger rätt känsla hemma. I dag är det importerade nudlar i matbutikerna som innehåller palmolja och kanske inte är det bästa alternativet näringsmässigt. Jag vill göra lite mer högkvalitativa nudlar, inte som de billiga och tråkiga som finns överallt. Det hade varit så coolt, om alla hade mina nudlar i skafferiet.

Christin Kashou
Ålder: 27 år.
Bor: Solna, Stockholm.
Familj: Fästmannen Antonio och hunden Simba.
Gör: Produktutvecklare på Beijing8.
Aktuell: Med boken Finger food (Bonnier fakta).

Råbiff med potatisvåfflor är bara en av Christins goda recept från nya kokboken Figner Food
Finger food - snacks, plockmat och desserterPelle Lundberg

Spana in Christins läckra rätter till nyårsfirandet>>

Recept: Christin Kashou ur boken Finger food/Bonnier fakta
Receptbilder: Pelle Lundberg
Foto: Janerik Henriksson/TT & Frida Wismar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons