Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Fettucine med rödbets- och fetaostsås

23 feb, 2024 
AvSilvia Palma
Recept på fettucine med rödbets- och fetaostsås
PALMA SILVIA
Rödbeta och fetaost möts här i en otroligt läcker rosa pasta! Det här är något som sent kommer glömmas.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #4 - Surdegsmacka med chèvrekräm och ugnsrostade morötterBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #4 - Surdegsmacka med chèvrekräm och ugnsrostade morötter

Fettucine med rödbets- och fetaostsås

Pastan får vacker färg och såsen blir helt fantastisk med sin blandning av söt rödbeta och salt fetaost.

Annons

4 portioner

Du behöver:

8 ¼ dl (500 g) vetemjöl, gärna tipo 00
5 ägg
1 msk extra virgin olivolja
1 kokt rödbeta

Rödbetssås:

500 g färska rödbetor
2 lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
80 g valnötter
6 msk pastavatten
Salt och nymalen svartpeppar
50 g fetaost
Solrosskott

Gör så här:

  1. Häll upp mjölet i en stor vid skål och gör en grop i mitten, tillsätt ägg, den mosade rödbetan och olivolja däri. Vispa ihop ägg, olja och betan med hjälp av en gaffel. Tillsätt mjölet från kanterna, lite i taget, och rör om tills det är väl blandat. Knåda sedan med händerna (eller med en matberedare) tills du får en smidig och elastisk deg.
  2. Forma degen till en boll. Pudra lite mjöl på degen och slå in i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Kavla ut degen med hjälp av en kavel (eller med pastamaskin) tills den blir 2 – 3 mm tjock. Skär ut pastaband som är cirka 7 mm breda. Häng upp dem på tork över stolsryggar eller liknande medan du gör såsen.
  3. Värm ugnen till 200°. Skala rödbetorna och löken och skär dem i klyftor. Lägg rödbetor, lök och oskalade vitlöksklyftor på en plåt och ringla över olivoljan. Baka i cirka 30 minuter eller tills rödbetorna är helt mjuka.
  4. Koka pastan i rikligt med saltat vatten och låt den rinna av när den är al dente. Spara 6 msk vatten från pastakoket. När grönsakerna svalnat, ta bort skalet från vitlöken. Lägg rödbetor, lök, vitlök, nötter och pastavatten i en mixer eller matberedare. Mixa alla ingredienser tills du får en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg tillbaka pastan i kastrullen och häll över såsen, rör om tills allt blandas och värm några minuter. Servera sedan pastan genast med smulad fetaost och solrosskott.

Foto: Silvia Palma

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons