Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Läcker key lime pie-cheesecake

12 apr, 2024 
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på key lime pie-cheesecake
Betina Hastoft
Baka en härligt grön cheesecake där fyllningen har frisk smak av lime. Med vår steg-för-steg-beskrivning är det lätt som plätt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #8: Chokladfudgepudding med glassBrand logo
Middag hos Wood #8: Chokladfudgepudding med glass

Key lime pie-cheesecake

En festfin kaka med en frisk smak av lime som ser svårare ut att göra än den är.

Steg för steg-guide hur du gör en key lime pie-cheesecake
Betina Hastoft

8 portioner

Annons

Du behöver:

Kexbotten:

200 g digestivekex
100 g smör
1 msk farinsocker
1 nypa salt

Lime-mousse:

4 gelatinblad
1 dl limesaft
Drygt 1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt, 10 %

Limegelé:

3 gelatinblad
1 dl limesaft
Drygt 1 dl strösocker
1 droppe ljusgrön hushållsfärg
Grön skogssyra

Steg 1

Steg 1 – krossa kexen till fina smulor.
Betina Hastoft

Kexbotten: Klä en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten och tårtplast längs kanten. Krossa kexen till fina smulor i blender eller mixer.

Annons

Steg 2

Steg 2 – tryck ut kexmassan i botten av springformen
Betina Hastoft

Smält smöret och rör ner i kexsmulorna tillsammans med farinsocker och salt. Tryck ut kexmassan i botten av springformen och jämna till ytan med baksidan av en slev. Ställ bottnen kallt.

Steg 3

Steg 3 – lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter
Betina Hastoft

Lime-mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Värm upp limesaft och socker i en kastrull till sockret har lösts upp. Krama ur gelatinbladen och rör ut i lime­saften. Häll blandningen i en skål och ställ att svalna i 10 minuter – den ska inte stelna bra bli ljummen.

Annons

Steg 4

Steg 4 – vispa grädden och vänd ner yoghurten
Betina Hastoft

Vispa grädden. Vänd ner yoghurten i grädden. Vänd försiktigt ner den ljumma limesaften. Bred ut lime-moussen över kexbottnen och ställ i kylen i 4 timmar.

Steg 5

Steg 5 – värm limesaft och socker i en kastrull tills sockret lösts upp
Betina Hastoft

Limegelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm limesaft och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Krama ur gelatinbladen och rör ut dem i limesaften till de har lösts upp helt. Tillsätt 1–2 droppar hushållsfärg så att saften får en riktigt fin ljusgrön färg. Låt svalna i ca 10 minuter, så att den fort­farande är flytande, men inte så varm.

Annons

Steg 6

Steg 6 – häll limeglén över moussen så att den fördelar sig jämnt, låt stå i kylen tills den stelnat
Betina Hastoft

Häll limegelén över moussen i en tunn stråle så att den fördelar sig jämnt. Sätt tillbaka tårtan i kylen tills gelén har stelnat (det tar ca 2 timmar). Lägg upp tårtan på ett fat och pynta med grön skogssyra och kexsmulor.

Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons